Geschiedenis van Maria Lichtmis

Maria-Lichtmis is een christelijk feest dat elke 2 februari wordt gevierd aan het einde van de Openbaringsperiode Het is ook de dag van Sint-Blasius, een dag gewijd aan het herdenken van de heilige Blasius, een christelijke martelaar tijdens de IIIde eeuw.

Maria-Lichtmis heeft diepere oorsprongen in de Keltische traditie, als feest van het licht en van de oogst. In de loop der eeuwen werd het feest opgenomen in de christelijke religie en werd het een dag om de Ontmoeting van de Heer en de Kerk te vieren.

n Belgïe staat Maria-Lichtmis vooral bekend als dag van de pannenkoek. De traditie wilt dat men een pannenkoek bakt terwijl men een muntstuk in de linkerhand houdt, dit om welvaart in huis te brengen. Op die dag worden heel wat pannenkoeken gegeten, met tal van verschillende garnituren of ingrediënten, zoals suiker, Nutella of fruit.

Maria-Lichtmis wordt in vele landen gevierd, elk met zijn eigen tradities en gewoontes, maar allen in eenzelfde geest van feest, herleving en hoop voor het nieuwe jaar.

Ontdek de geschiedenis van de crêpe!

Ontdek ons recept voor crêpes… en een originele versie van de Chandeleur vieringen met onze crêpe taart!

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

Oma, wat deed jij om je te vermaken toen je klein was?

Deze vraag heb je gehoord of ga je vele malen horen als je kleinkinderen hebt. Het moet gezegd worden dat er veel dingen zijn veranderd tussen hun kindertijd en die van jou… en dat kan uitstekende verhalen opleveren om te vertellen! Spellen en speelgoed Speelgoed in allerlei vormen, dat praat,

Lees meer »

Musea om te bezoeken in België met je kleinkinderen

Ouderwets, musea? Niet volgens de volgende 6 locaties die je gegarandeerd terug naar je kindertijd zullen brengen. Perfecte musea voor kleinkinderen en de hele familie.   HET PRÉHISTOMUSEUM IN FLÉMALLE Dit nogal unieke museum in België is opgevat als een avonturenpark over de prehistorie rond de grot van Ramioul. Gelegen

Lees meer »

6 tips voor een onvergetelijke kerstavond

Een geslaagde kerstavond vraagt om voorbereiding; en de beste manier om goed voorbereid te zijn, is door onze tips te ontdekken. Op naar het feest van het jaar! Organiseer een Secret Santa Het idee van dit spel is om de naam van een van de gasten te trekken en voor

Lees meer »