Geschiedenis van Maria Lichtmis

Maria-Lichtmis is een christelijk feest dat elke 2 februari wordt gevierd aan het einde van de Openbaringsperiode Het is ook de dag van Sint-Blasius, een dag gewijd aan het herdenken van de heilige Blasius, een christelijke martelaar tijdens de IIIde eeuw.

Maria-Lichtmis heeft diepere oorsprongen in de Keltische traditie, als feest van het licht en van de oogst. In de loop der eeuwen werd het feest opgenomen in de christelijke religie en werd het een dag om de Ontmoeting van de Heer en de Kerk te vieren.

n Belgïe staat Maria-Lichtmis vooral bekend als dag van de pannenkoek. De traditie wilt dat men een pannenkoek bakt terwijl men een muntstuk in de linkerhand houdt, dit om welvaart in huis te brengen. Op die dag worden heel wat pannenkoeken gegeten, met tal van verschillende garnituren of ingrediënten, zoals suiker, Nutella of fruit.

Maria-Lichtmis wordt in vele landen gevierd, elk met zijn eigen tradities en gewoontes, maar allen in eenzelfde geest van feest, herleving en hoop voor het nieuwe jaar.

Ontdek de geschiedenis van de crêpe!

Ontdek ons recept voor crêpes… en een originele versie van de Chandeleur vieringen met onze crêpe taart!

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

Waarom bordspellen spelen?

Voordelen van bordspellen: een bron van leren, sociale contacten en vermaak Cognitieve vaardigheden stimuleren Bordspellen bestaan al eeuwen en blijven spelers over de hele wereld fascineren. Of ze nu gebaseerd zijn op bordspellen, kaartspellen of rollenspellen, deze leuke activiteiten bieden veel voordelen aan spelers van alle leeftijden. Dit artikel onderzoekt

Lees meer »

Recept pannenkoektaart

Ontdek onze heerlijke pannenkoekentaart! Ingrediënten : 8 tot 10 pannenkoeken 2 koppen verse room 1 kop suiker 4 eieren 1 zakje vanillesuiker 1 soeplepel bloem 1 snuifje zout 1 kop melk 1 soeplepel vanille-extract ¼ kop gesmolten boter Bereiding: Voorverwarm de oven tot 175°C. In een kom, klop samen tot

Lees meer »

Recept pannenkoek

Bekijk ons recept – we zijn er dol op! Ingrediënten: 250g bloem 4 eieren 50 cl melk 2 soeplepels suiker 1 snuifje zout 2 soeplepels olie Bereiding: In een kom, meng bloem, eieren, suiker en een snuifje zout. Blijf mengen en voeg langzaam de melk toe tot het bekomen van

Lees meer »

geschiedenis van pannenkoek

De pannenkoek is een traditioneel Frans gerecht dat zijn oorsprong heeft in de Middeleeuwen. De pannenkoek is een traditioneel Frans gerecht dat zijn oorsprong heeft in de Middeleeuwen. In de loop der eeuwen werd het recept verrijkt met het toevoegen van eieren, melk en suiker en werd de pannenkoek nog

Lees meer »