Oma, wat deed jij om je te vermaken toen je klein was?

Deze vraag heb je gehoord of ga je vele malen horen als je kleinkinderen hebt. Het moet gezegd worden dat er veel dingen zijn veranderd tussen hun kindertijd en die van jou… en dat kan uitstekende verhalen opleveren om te vertellen!

Spellen en speelgoed

Speelgoed in allerlei vormen, dat praat, zingt en verhalen vertelt, is voor je kleinkinderen heel gewoon. Maar voor jou was het heel anders! In jouw tijd waren hoepels en de hula hoop in de mode, men spendeerde uren aan het spelen met dubbelzijdige houten bordspellen, voor dubbel plezier! En voor verkleedpartijen hoefde je niet naar de winkel, expedities naar de kelders en zolders van je ouders en grootouders stelden je in staat om schatten te vinden zoals verenhoeden of gekleurde sjaals! Zo kon je veranderen in wat je maar wilde!

Televisie

Je kleinkinderen kunnen uren voor de tv doorbrengen die hen een gigantische keuze aan programma’s biedt. Dus stel je hun verrassing voor als je hen vertelt dat toen je een kind was, er geen tv in huis was… Of tenminste niet in het begin, want al snel kwam de tv ook in jouw leven. Maar met een aantal kanalen dat je op één hand kon tellen en in het begin alleen in zwart en wit. Genoeg om hun ogen wijd te openen en te realiseren dat je ook plezier kon hebben zonder scherm!

Buiten, die eindeloze speelruimte

Vroeger waren er minder auto’s en dus kon je gemakkelijk op straat spelen. Als er een auto aankwam, ging je aan de kant tot hij voorbij was, voordat je je activiteit hervatte. De bossen in de omgeving waren perfect voor hutten en andere geheime schuilplaatsen. En je kende de weg naar je vrienden op de fiets uit je hoofd, geen Google Maps nodig!

De telefoon, vast aan het huis

Met de smartphones van vandaag is iedereen overal en altijd bereikbaar. En voor je kleinkinderen is dat volkomen “normaal”. Maar toen jij kind was, was de telefoon een vast toestel op een strategische plek in huis. Het rinkelde veel minder vaak dan nu en het was onmogelijk om te weten wie belde voordat je opnam. Wat betreft het gebruik ervan, het was uit den boze om te lang te praten, want zoals je ouders waarschijnlijk zeiden: “Weet je hoeveel dat per minuut kost?”

En jij, welke herinneringen uit je kindertijd ga je delen met je kleinkinderen?

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

Musea om te bezoeken in België met je kleinkinderen

Ouderwets, musea? Niet volgens de volgende 6 locaties die je gegarandeerd terug naar je kindertijd zullen brengen. Perfecte musea voor kleinkinderen en de hele familie.   HET PRÉHISTOMUSEUM IN FLÉMALLE Dit nogal unieke museum in België is opgevat als een avonturenpark over de prehistorie rond de grot van Ramioul. Gelegen

Lees meer »

6 tips voor een onvergetelijke kerstavond

Een geslaagde kerstavond vraagt om voorbereiding; en de beste manier om goed voorbereid te zijn, is door onze tips te ontdekken. Op naar het feest van het jaar! Organiseer een Secret Santa Het idee van dit spel is om de naam van een van de gasten te trekken en voor

Lees meer »

5 Films voor kinderen in de bioscoop

Een van de beste manieren om banden met de familie te smeden is samen tijd doorbrengen om een film te kijken en momenten vol lachen en tranen te delen. Als het om kleinkinderen gaat, kan het soms lastig zijn om een film te kiezen die zowel voor hen aantrekkelijk als

Lees meer »