Musea om te bezoeken in België met je kleinkinderen

Ouderwets, musea? Niet volgens de volgende 6 locaties die je gegarandeerd terug naar je kindertijd zullen brengen. Perfecte musea voor kleinkinderen en de hele familie.

 

HET PRÉHISTOMUSEUM IN FLÉMALLE

Dit nogal unieke museum in België is opgevat als een avonturenpark over de prehistorie rond de grot van Ramioul. Gelegen in het hart van een natuurpark dat beschermd is door Natura 2000, strekt het domein zich uit over ongeveer 30 hectare en laat het je het leven in de prehistorie beleven alsof je er zelf bij was. Dit openluchtmuseum biedt ook twee permanente tentoonstellingen, maar ook 13 tijdelijke exposities, praktische workshops voor het hele gezin, een speeltuin en 8 km aan natuurwandelingen. Een plek om te ontdekken tijdens de mooie dagen! Alle informatie vind je op hun website.

Adres: Rue de la Grotte 128, 4400 Flémalle

HET HERGÉ MUSEUM IN LOUVAIN-LA-NEUVE

Hergé, deze ongelooflijke Belgische kunstenaar en schepper van enkele van de grootste stripboekhelden, waaronder de iconische Tintin, hoeft eigenlijk niet meer voorgesteld te worden aan volwassenen. Het museum verzamelt originele platen, maar ook foto’s, documenten en objecten die het leven en werk van de kunstenaar traceren. Een ideale plek voor stripboekfans! Vind alle info op hun website.

Adres: Rue du Labrador 26, 1348 Louvain-la-Neuve

HET JAMES ENSORHUIS IN OOSTENDE

Plant je enkele dagen aan de Belgische kust te spenderen, of wilt je een dagje toerist zijn aan de Noordzee? Dan moet je zeker een omweg maken naar het huis van James Ensor, een museum gewijd aan de Oostendse kunstenaar die in de kuststad geboren is.

Het recent gerenoveerde nieuwe ervaringscentrum omvat het huis van James Ensor en vijf interactieve ervaringsruimtes die gezinnen centraal stellen in het werk van de schilder. Je zult de schilderijen van Ensor tot leven brengen, snuffelen tussen zijn interieurvoorwerpen en carnavalsmaskers, snuisteren door zijn brieven en foto’s. Daarna kun je zijn authentieke woonplaats en atelier ontdekken. Meer informatie via de website van het museum.

Adres: Vlaanderenstraat 29, 8400 Oostende

HET TREINMUSEUM IN BRUSSEL

“Train World” kwalificeert zichzelf als meer dan een simpel treinmuseum, maar als een eerbetoon aan de Belgische spoorwegen. Historische stukken, 3D-tentoonstellingen, authentieke spoorweg, locomotieven… Dit levensgrote museum biedt je een onvergetelijk moment in het station van Schaarbeek. De info en openingstijden vind je hier. Na je bezoek kun je even pauzeren in het museumrestaurant, dat je verwelkomt in een volledig gerestaureerde zaal in de geest van de 19e eeuw.

Adres: Prinses Elisabethplein 5, 1030 Schaarbeek

HET HUIS VAN DE MEGALIETEN IN WÉRIS

Wéris staat bekend om de schoonheid van zijn dorp, maar ook en vooral om zijn dolmens en menhirs. Het Huis van de Megalieten biedt families een idyllische wandeling van 5 km genaamd “op zoek naar de verloren dolmen” die je meeneemt om het erfgoed van Wéris te ontdekken. Dit openluchtmuseum, geleid door een brochure, is voorzien van observatievragen. De antwoorden zullen de locatie van de verloren dolmen onthullen.

Bezoek daarna het museum, waar een interactief kiosk de kleinsten toelaat hun kennis over het neolithische tijdperk te testen en de ouderen extra informatie te verkrijgen over het megalithische veld. Meer info op de website van het Huis van de Megalieten.

Adres: Place Arsène Soreil 7, 6940 Wéris

HET AQUARIUM MUSEUM IN LUIK

Het Aquarium-Museum van Luik heeft een nieuwe zaal geopend die aangepast is aan de jongsten (tussen 0 en 5 jaar). Ze kunnen dieren zoeken, imiteren en hun houding en gedrag analyseren. Alles in deze kamer mag aangeraakt en gemanipuleerd worden zonder terughoudendheid. Een deel van de zaal is gereserveerd voor baby’s van 0 tot 2 jaar, terwijl een ander deel speciaal is ontworpen voor peuters van 2 tot 5 jaar. Meer info op de website van het Aquarium Museum.

Adres: Quai Édouard Van Beneden 22, 4020 Luik

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

Oma, wat deed jij om je te vermaken toen je klein was?

Deze vraag heb je gehoord of ga je vele malen horen als je kleinkinderen hebt. Het moet gezegd worden dat er veel dingen zijn veranderd tussen hun kindertijd en die van jou… en dat kan uitstekende verhalen opleveren om te vertellen! Spellen en speelgoed Speelgoed in allerlei vormen, dat praat,

Lees meer »

6 tips voor een onvergetelijke kerstavond

Een geslaagde kerstavond vraagt om voorbereiding; en de beste manier om goed voorbereid te zijn, is door onze tips te ontdekken. Op naar het feest van het jaar! Organiseer een Secret Santa Het idee van dit spel is om de naam van een van de gasten te trekken en voor

Lees meer »

5 Films voor kinderen in de bioscoop

Een van de beste manieren om banden met de familie te smeden is samen tijd doorbrengen om een film te kijken en momenten vol lachen en tranen te delen. Als het om kleinkinderen gaat, kan het soms lastig zijn om een film te kiezen die zowel voor hen aantrekkelijk als

Lees meer »