De sleutels tot het oplossen van geschillen tussen je kleinkinderen

Conflicte tussen broers en zussen zijn soms moeilijk op te lossen. Maar nu, als grootouders, sta je er weer helemaal voor, en met je kleinkinderen . Maar wat kun je doen om te kalmeren als het uit de hand loopt ? Hier zijn enkele belangrijke antwoorden :

Conflicten tussen broers en zussen komen in alle families voor. Meer nog, ze zijn belangrijk in het kader van de ontwikkeling van kinderen en pubers. Hiermee leren zij wat de gevolgen kunnen zijn van hun woorden en hun daden, maar ze leren ook om met gespannen situaties om te gaan. Hoe nuttig ook, conflicten kunnen echter een bron zijn van problemen en moeilijk op te lossen zijn. Om ze aan te pakken is het belangrijk ze eerst te kunnen definiëren:

Uw Kleinkinderen Kibbelen

Kibbelen is niet gewelddadig en komt vaak voor bij kinderen. Het kan gebeuren zonder grote aanleiding, bv. als een van uw kleinkinderen het speelgoed van een ander heeft weggenomen, omwille van het programmakeuze op TV of als de ene niet met de andere wilt spelen.

Het beste wat u kan doen als uw kleinkinderen kibbelen is … niets. Laat uw kleinkinderen het zelf oplossen. Zo zullen ze leren hoe problemen op te lossen en compromissen te sluiten.

Als kibbelen te vaak voorkomt, kunt u proberen hun aandacht af te leiden. U kan een activiteit voorstellen of over iets totaal anders praten. Meestal zal dit volstaan om een einde te maken aan hun bekvechten.

Uw Kleinkinderen Maken Ruzie

Soms kan een klein conflict tussen uw kleinkinderen uitgroeien tot een langdurend dispuut. Geen van de partijen is bereid tot een toegeving en er kan er een langdurig conflict ontstaan.

In dit geval is het aangewezen dat u ingrijpt, zonder partij te kiezen. Blijf neutraal en probeer de vingers op de oorzaken van het conflict te leggen om zo de sleutel tot een oplossing te kunnen vinden.

De beste manier om dit aan te pakken is om eerst het probleem te benoemen, bv. door te stellen “Ik zie dat jullie boos zijn …. Waarom?”. Laat dan elk van uw kleinkinderen in eigen woorden uitleggen wat volgens hem/haar de oorzaak van het probleem is. Probeer dan de meet rechtvaardig mogelijke oplossing aan te bieden. Zo zullen ze zich allebei gehoord en betrokken voelen en zullen ze bereid zijn om “vrede te sluiten”.

Geweld Tussen Uw Kleinkinderen

Als een ruzie uitmondt op slagen of beledigingen, dan moet u niet twijfelen en onmiddellijk tussenkomen. Het eerste wat u moet doen is uw kleinkinderen vragen om meteen tot kalmte te komen.

Hierna is het noodzakelijk hen de regels van het huis terug duidelijk te maken. Te weten een absoluut verbod op geweld om een conflict “op te lossen”, wat ook de oorzaak ervan moge zijn. U kan ook duidelijk aangeven dat er bij nieuw geweld zeker een straf komt, om uw kleinkinderen te laten begrijpen dat u op dit punt onwrikbaar bent.

Daarna is het belangrijk hen opnieuw aan het woord om te begrijpen hoe het zover is kunnen komen. Vraag hierna aan beide protagonisten om letterlijk wat afstand te nemen door elk naar een andere ruimte te gaan. Het doel is om de druk weg te nemen.

Eenmaal de rust teruggekeerd, neem dan de tijd om samen met hen een oplossing te vinden opdat dergelijke ontsporingen niet meer zouden voorkomen. Leg er opnieuw de nadruk op dat indien het opnieuw gebeurt er zeker sancties zullen volgen.

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

De Verschillende Namen Voor Grootouder En Hun Betekenis!

Mamy, Papy, Oma, Grootmoe of Grootpa …. Vanwaar komen de namen die uw kleinkinderen u geven? Minder dan een halve eeuw geleden waren de roepnamen voor grootouders voor 99% dezelfde: Grootvader en Grootmoeder, Oma of Opa of nog Moemoeke en Vake. Vandaag is veel veranderd, er is veel meer keuze

Lees meer »

12 Vragen Die Alle Grootouders Zichzelf Stellen

Het is waar dat we soms twijfelen bij het stellen van zogenaamde “dwaze” vragen aan de ouders van onze eigen kleinkinderen. Wees gerust, u bent niet de enige grootouder die rondloopt met een vraagteken in zijn/haar hoofd, wachtend op de komende woensdag of het weekend erna. We hebben daarom 12

Lees meer »