De Verschillende Namen Voor Grootouder En Hun Betekenis!

Mamy, Papy, Oma, Grootmoe of Grootpa …. Vanwaar komen de namen die uw kleinkinderen u geven?

Minder dan een halve eeuw geleden waren de roepnamen voor grootouders voor 99% dezelfde: Grootvader en Grootmoeder, Oma of Opa of nog Moemoeke en Vake. Vandaag is veel veranderd, er is veel meer keuze … En de roepnamen passen vaak beter bij de persoon die ze draagt.

Klassiekers, Maar Daarom Niet Zo Onpersoonlijk :

Men zou kunnen denken dat grootouders die vandaag de dag nog Grootvader of Grootmoeder genoemd worden maar weinig interesse hebben voor hun roepnaam en de symboliek erachter. Niets is minder waar. Een dergelijke keuze staat voor continuïteit, de wil om in de traditie te blijven die teruggaat tot de eigen jeugd, waar dezelfde namen werden gebruikt voor de ouders van onze ouders. Men staat ver van een keuze bij gebrek aan inspiratie, zoals velen deze roepnamen beschouwen.

Een Melting Pot Tussen Klassiekers En Personalisatie :

Bepaalde mensen hechten veel belang aan traditie… Maar willen meer personalisatie. Een trend die meer en meer opkomt is het vermengen van de traditionele roepnamen zoals Opa en Oma met de echte voornamen van de grootouders. Dat geeft soms grappige combinaties zoals Omamieke, Opaluc of nog Mememieke, Pepejef die kleinkinderen moeiteloos verbinden en gebruiken om hun grootouders aan te spreken.

Trendy En Hyppe Roepnamen :

Men kan grootouder zijn maar toch trendy willen blijven. Op dit niveau kunnen roepnamen ook een stukje helpen en invloed hebben. Speciale roepnamen zijn trendy en steeds meer mensen kiezen ervoor. Dat kan dan alle richtingen uitgaan, namen zoals Mamoeke-Papoeke, Nanoeke-Dadoeke, Omake-Opake zijn heel verfrissend en maken van de personen die ze dragen een echte ‘coole persoon’ die zijn/haar kleinkinderen begeleidt bij steeds leukere en opwindende activiteiten!

Internationale Koosnamen, Steeds Populairder :

Onze maatschappij wordt steeds meer internationaal gekleurd en vele grootouders hebben een andere origine dan die van het land waar ze nu leven en verblijven. Hun roots blijven echter essentieel voor wie ze zijn en het is niet verwonderlijk dat zij de ‘referentie-koosnaam dragen uit het land waar hun kindertijd ligt. Nonna-Nonno (Italië), Abuela-Abuelo (Spanje), Mémé-Pépé (Frankrijk) of nog Yaya-Papou (Griekenland) – het zijn maar een paar voorbeelden – vervullen die rol en geven meteen veel frisheid aan de gebruikte koosnaam.

Heeft u nog een andere roepnaam? Laat het ons weten !

Er zijn nog heel wat andere roepnamen die we in dit artikel niet vernoemd hebben. Heeft u een originele roepnaam? Twijfel niet, schrijf ons en vertel ons meer over de origine/betekenis van uw roepnaam.

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

12 Vragen Die Alle Grootouders Zichzelf Stellen

Het is waar dat we soms twijfelen bij het stellen van zogenaamde “dwaze” vragen aan de ouders van onze eigen kleinkinderen. Wees gerust, u bent niet de enige grootouder die rondloopt met een vraagteken in zijn/haar hoofd, wachtend op de komende woensdag of het weekend erna. We hebben daarom 12

Lees meer »

Geef Al Je Kleinkinderen Een Dikke Knuffel!

Free Hugs! Vandaag is het internationale knuffeldag. Op zo’n moment herhalen we nog eens hoe belangrijk het voor kinderen is om hen met kleine gebaren geregeld je genegenheid te tonen. En een warme knuffel, zo blijkt ook uit heel wat studies, hoort daar zeker bij. Hoeft het immers nog gezegd

Lees meer »