12 Vragen Die Alle Grootouders Zichzelf Stellen

Het is waar dat we soms twijfelen bij het stellen van zogenaamde “dwaze” vragen aan de ouders van onze eigen kleinkinderen. Wees gerust, u bent niet de enige grootouder die rondloopt met een vraagteken in zijn/haar hoofd, wachtend op de komende woensdag of het weekend erna. We hebben daarom 12 vragen geïdentificeerd die u waarschijnlijk zelf zult stellen en we hebben ze in alle eerlijkheid beantwoord ! 

1. Wanneer kunnen we overstappen op de kinderwagen?

Zodra uw kleinzoon/kleindochter bijna zelf kan gaan zitten. “Officieel” dus 6 maanden. 

Wat meestal samenvalt met het moment waarop u eindelijk begreep hoe de “grote” kinderwagen zich opvouwt …

2. Vanaf welke leeftijd kan hij/zij in een groot bed slapen?

Een aanwijzing: wanneer hij/zij er zelf in slaagt om uit zijn wiegje te komen! En als deze verandering gepaard kan gaan met de start van de kleuterschool of de komst van het kleine broertje (zusje), dan is het nog beter: gegarandeerd plezier!

3. Is het binnenkort het “alles opeten” moment?

Het hangt allemaal af van de gewoonten die u en zijn ouders hem hebben gegeven (verschillende groenten proeven / verschillende texturen leren). Hoe eerder u hiermee begint, hoe vlotter de voedseldiversificatie is. In het begin gehakt en vervolgens in kleine stukjes gesneden rundvlees met wortelen… dat gaat vanzelf vanaf 2 jaar … of zelfs eerder!

4. Is hij/zij echt klaar voor school?

De heilige trilogie is vereist: uw kleinkinderen moeten schoon zijn, in staat zijn om even afscheid te kunnen nemen en een minimum aan autonomie hebben. Bijvoorbeeld weten hoe ze hun jas moeten aantrekken). Maar wees niet bang – er zal altijd iemand op school zijn om hem/haar te helpen.

5. Kan hij/zij al een muziekinstrument leren bespelen?

Als uw kleindochter of kleinzoon in staat is om zich meer dan dertig minuten achter elkaar te concentreren en al vroeg interesse in muziek toont, twijfel dan niet!  En als u het voor de lessen toch een beetje te vroeg vindt, ga dan voor miniconcerten en shows bij u thuis. Altijd goed voor hun muzikaal gehoor. 

6. Op welke leeftijd kunnen ze in de bioscoop genieten van een ‘geweldige’ tekenfilm?

Net als bij muziek: het hangt allemaal af van hun concentratievermogen. Een groot scherm met zwart eromheen is niet zoals een televisie en de zachtheid van uw zetel. Maar als u een geschikte film kiest die niet te lang is, heeft u alle kans om punten te scoren! Wacht voor Disney tekenfilms toch tot een minimale leeftijd van 4 jaar.

7. Zou hij/zij kunnen fietsen zonder de kleine wielen?

Het is aan u om te zien of het evenwicht nog kwetsbaar is of niet. Maar laten we zeggen dat  bij 5 of 6 jaar hij/zij zal een hardere hoofd heeft dan bij 3 of 4.

8. Op welke leeftijd moet hij/zij leren zwemmen?

Scholen wachter er meestal mee tot ze 6 jaar oud zijn… Dit is geen reden om werkloos toe te kijken. Professionals zijn van mening dat alles mogelijk is vanaf 4 jaar, na een paar lessen en een beetje goodwill.

9. Hij/zij vraagt ​​me om voorin in de auto te stappen. Zeg ik “ja” of zeg ik “nee”?

Sorry, onder 10 jaar zeker niet! De enige uitzondering: als alle achterste stoelen bezet zijn door uw kleinkinderen jonger dan 10 jaar, heeft het “oudste kind” – zelfs als hij/zij de vooropgestelde leeftijd nog niet heeft bereikt – toestemming om de passagiersstoel te bezetten.

10. Vanaf wanneer kan ik een “echt” telefoongesprek met hem/haar voeren?

We hebben het voor u getest: de telefoon maakt net zoveel indruk als een speelgoed. Vóór 5 of 6 jaar zullen de timide kinderen daarom weinig spraakzaam blijven en zullen de spraakwatervalletjes er bijna misbruik van maken. Geduld dus.

11. Wanneer kan ik hem zijn eerste mobiele telefoon geven?

Het is niet aan u om dit te beslissen… maar aan de ouders! Als u een goede onderhandelaar bent, kunt u profiteren van de start van uw kleindochter kleinzoon op de middelbare school om de ouders te overtuigen!

12 Op welke leeftijd is hij/zij klaar om alleen met mij te reizen?

Het wordt niet aanbevolen om een baby alleen naar opa en oma te sturen voor hij/zij 1 jaar oud is. Tijdens de eerste maanden kan de baby van zijn ouders gescheiden worden, maar steeds slechts voor een paar uren.

Tussen de leeftijd van ongeveer 6 en 9 maanden kan uw kleinkind een ietwat verontrustende periode doormaken die bekend staat als “achtste maandangst”: gedurende enkele weken heeft uw kleinzoon/dochter moeite om van zijn of haar ouders te scheiden. Tijdens deze overgangsperiode moet u daarom vermijden hem/haar te confronteren met een scheiding van zijn ouders die negatief kan worden ervaren.

Het is vanaf zijn 9 maanden, wanneer het kleintje op handen en voeten begint te kruipen, dat hij voor 1 of 2 dagen of zelfs een korte week van huis kan worden gestuurd. Vanaf 12 maanden kan een kind dat al gewend is aan uw aanwezigheid bij opa en oma terecht voor een langer verblijf. Natuurlijk zal het nodig zijn om tot zijn 3 jaar te wachten, wanneer de peuter de afwezigheid van zijn ouders beter accepteert.

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

De Verschillende Namen Voor Grootouder En Hun Betekenis!

Mamy, Papy, Oma, Grootmoe of Grootpa …. Vanwaar komen de namen die uw kleinkinderen u geven? Minder dan een halve eeuw geleden waren de roepnamen voor grootouders voor 99% dezelfde: Grootvader en Grootmoeder, Oma of Opa of nog Moemoeke en Vake. Vandaag is veel veranderd, er is veel meer keuze

Lees meer »

Geef Al Je Kleinkinderen Een Dikke Knuffel!

Free Hugs! Vandaag is het internationale knuffeldag. Op zo’n moment herhalen we nog eens hoe belangrijk het voor kinderen is om hen met kleine gebaren geregeld je genegenheid te tonen. En een warme knuffel, zo blijkt ook uit heel wat studies, hoort daar zeker bij. Hoeft het immers nog gezegd

Lees meer »