Onze tips voor een stressvrije Sinterklaas

December is een drukke maand die veel stress kan opleveren. Daarom geven we je enkele tips om in alle rust van deze magische momenten met je kleinkinderen te genieten.

Bereid je op tijd voor

Iedereen weet dat het voorbereiden van een feest tijd kost. Aarzel dus niet om een planning te maken en lijstjes op te stellen. Je kunt zelfs hetzelfde programma jaar na jaar hergebruiken om niet steeds opnieuw te beginnen. Begin op tijd met je voorbereidingen zodat je je aankopen geleidelijk kunt doen. Kijk ook wat je online kunt bestellen en thuis laten bezorgen. Met deze tips zijn last-minute voorbereidingen verleden tijd!

Stel je eigen regels vast

Jij beslist hoeveel je je laat beïnvloeden door reclame, je kinderen, je familie, andere ouders, enz. Maar wat als de Grote Sint vaker langskomt bij de vriendjes van je kleintjes dan bij jou? Wees creatief! Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat Sinterklaas iedereen hetzelfde geeft en dat andere cadeaus door de ouders worden gekocht… Als je kinderen ouder zijn, kun je hen gewoon je waarden en principes uitleggen.

Schrijf samen de brief aan Sinterklaas

Bereid je kind vanaf het begin voor op het idee dat Sinterklaas niet alles kan brengen wat hij heeft gevraagd. Bedenk samen wat hij zou willen ontvangen en schrijf dan een mooie brief aan Sinterklaas: hier kun je een leuk voorbeeld downloaden! Je moet weten dat de Grote Sint ook een postadres heeft. In België kun je hem schrijven op: Sinterklaas, Paradijsstraat 1, 0612 Hemel. Je kind zal een antwoord ontvangen!

Wees georganiseerd

Een gestructureerd kader brengt rust voor kinderen. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk de routines volgt die je hebt ingesteld, zoals bedtijd bijvoorbeeld. Een aftelkalender met de belangrijkste activiteiten van december kan ook wonderen doen. Bepaal vooraf hoe vaak je kind zijn schoenen voor de schoorsteen mag zetten.

Wees toegeeflijk

Met de drukte van december gedragen veel kinderen zich minder gehoorzaam of nerveuzer tijdens deze periode. Bedenk dat je kinderen je spiegelbeeld zijn. Als je deze tijd van het jaar ongeduldiger bent, is het niet verrassend dat je kind zich op precies dezelfde manier gedraagt… Probeer daarom begrip te tonen: al die opwinding kan zelfs voor jou moeilijk te hanteren zijn.

Voeg een vleugje magie toe… maar niet te veel

Sinterklaas is een speciale gelegenheid, je kunt er een magisch evenement van maken. Je kent je kind het beste en weet hoe ver je kunt gaan. Als hij bang is dat Zwarte Piet door de schoorsteen komt, zet dan gewoon zijn schoenen buiten voor de deur. Benadruk de vriendelijke kant, de intimiteit, de liedjes, het plezier… Want uiteindelijk gaat het erom een goede tijd te hebben. Is je kind bang of stelt hij te veel vragen? Dan is het misschien tijd om hem de waarheid over Sinterklaas te vertellen.

Beperk de bronnen van verleiding

Of je het nu wilt of niet, Sinterklaas is een commercieel feest. Je moet dus sterk zijn om je kind te laten begrijpen dat hij niet alles kan krijgen wat hij in de catalogi ziet. Natuurlijk is dit niet altijd eenvoudig, maar je kunt het jezelf wel makkelijker maken. Wil je niet dat je kind wordt verleid door de vele advertenties op tv? Laat hem dan dvd’s kijken. Je kunt ook een ‘nee/nee’-sticker op je brievenbus plakken. Dan ontvang je geen folders meer en zullen je kinderen je niet meer lastigvallen…

En jij, hoe vier je Sinterklaas zonder stress?

 

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

De Verschillende Namen Voor Grootouder En Hun Betekenis!

Mamy, Papy, Oma, Grootmoe of Grootpa …. Vanwaar komen de namen die uw kleinkinderen u geven? Minder dan een halve eeuw geleden waren de roepnamen voor grootouders voor 99% dezelfde: Grootvader en Grootmoeder, Oma of Opa of nog Moemoeke en Vake. Vandaag is veel veranderd, er is veel meer keuze

Lees meer »

12 Vragen Die Alle Grootouders Zichzelf Stellen

Het is waar dat we soms twijfelen bij het stellen van zogenaamde “dwaze” vragen aan de ouders van onze eigen kleinkinderen. Wees gerust, u bent niet de enige grootouder die rondloopt met een vraagteken in zijn/haar hoofd, wachtend op de komende woensdag of het weekend erna. We hebben daarom 12

Lees meer »