Praat over je professionele leven om je kleinkinderen te inspireren!

Je zult het snel genoeg merken, kinderen stellen al vroeg vragen over werk. Dat is vrij normaal, elke dag zien ze iets van de professionele wereld en het is belangrijk dat je er met hen over praat, als grootouders! Hier zijn enkele tips om je hierbij te helpen.

 

Beschrijf je beroep in begrijpelijke termen en pas deze aan de leeftijd van je kleinkinderen aan.

 

Dit is het eerste waar je op moet letten: je spreekt niet op dezelfde manier met een kind van 3 jaar, een preadolescent en een adolescent.

 

Voor de kleintjes is het belangrijk om je werk eerst te benoemen en eenvoudig te beschrijven. Probeer niet allesomvattend te zijn! Gebruik termen die zij kunnen begrijpen en probeer parallellen te trekken die hen in staat stellen zich een voorstelling te maken, ook al is deze gedeeltelijk. Door op deze manier te verklaren, kun je hen een positief beeld van de arbeidswereld geven, maar ook en vooral de “mystieke sluier” en potentieel beangstigende aspecten die dit concept in hun geest kan omringen, wegnemen.

 

Voor preadolescenten kun je concreter worden door bijvoorbeeld de projecten te tonen waar je aan gewerkt hebt. Je kunt ze ook meenemen naar je werkplek om hen een concreet beeld te geven van wat je doet of deed.

 

Voor adolescenten kun je nog specifieker zijn, door te proberen verbanden te leggen tussen wat je kleinkinderen hebben leren waarderen en bepaalde specificaties van je werk die daarmee verband houden.

 

Geef een positieve visie op werk, dat is essentieel!

 

In feite is het professionele leven niet altijd eenvoudig, en voor sommigen is het een echte last die soms moeilijk te dragen is. Naast het zien van hun ouders die regelmatig “opgeslokt” worden door hun werk, zijn je kleinkinderen zeker ook getuige van hun klachten en andere irritaties gerelateerd aan het werk. Het is echter essentieel om niet alleen deze kant van de professionele wereld aan je kleindochters en kleinzonen te laten zien, anders kunnen ze er een afkeer van krijgen!

 

Om dit te doen, leg uit wat de positieve kanten van je beroep zijn, wat je waardeert, wat je passie is, en wat je heeft geholpen om te groeien. Dit kan direct gerelateerd zijn aan het praktische/technische aspect van je beroep, maar ook aan alle extra’s. Bijvoorbeeld, de goede momenten met collega’s, ontmoetingen met klanten en medewerkers, teamwork of zelfs de reizen en nieuwe dingen die je hebt ontdekt dankzij je werk!

 

Ten slotte, als je een gevaarlijk beroep uitoefent of hebt uitgeoefend, focus dan niet je verhaal op dit aspect. Benadruk eerder de altruïstische, moedige en nuttige kant van je beroep. Leg ook uit welke trots dit beroep je heeft gegeven. Dit zal hen zeker interesseren en imponeren!

 

Ga in gesprek met je kleinkinderen!

 

Wanneer je dit allemaal uitlegt, vergeet dan niet om hen ruimte te geven. Vermijd te lange monologen. Geef voorrang aan de vragen die zij kunnen stellen, of de opmerkingen die zij kunnen maken. En vergeet vooral niet de belangrijkste vraag van allemaal: vraag hen regelmatig of ze een idee hebben wat ze later willen doen. En als ze een antwoord hebben, vraag hen waarom ze dat beroep willen uitoefenen. Dit zal discussies op gang brengen die je in staat stellen hen te begeleiden… en nog meer over hen te leren!

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

De Verschillende Namen Voor Grootouder En Hun Betekenis!

Mamy, Papy, Oma, Grootmoe of Grootpa …. Vanwaar komen de namen die uw kleinkinderen u geven? Minder dan een halve eeuw geleden waren de roepnamen voor grootouders voor 99% dezelfde: Grootvader en Grootmoeder, Oma of Opa of nog Moemoeke en Vake. Vandaag is veel veranderd, er is veel meer keuze

Lees meer »

12 Vragen Die Alle Grootouders Zichzelf Stellen

Het is waar dat we soms twijfelen bij het stellen van zogenaamde “dwaze” vragen aan de ouders van onze eigen kleinkinderen. Wees gerust, u bent niet de enige grootouder die rondloopt met een vraagteken in zijn/haar hoofd, wachtend op de komende woensdag of het weekend erna. We hebben daarom 12

Lees meer »