Kanker bij senioren: Wanneer en hoe laten testen?

Als je de vijftig passeert, rijst vaak de vraag: Moet ik me vaker laten screenen op kanker? En zo ja, voor welk type en wanneer moet ik dat doen? Het is inderdaad niet altijd gemakkelijk om hier een weg in te vinden. Hier zijn enkele waardevolle adviezen om te volgen.

 

Regelmatig laten screenen:

 

Dit is het belangrijkste om te onthouden. Screening of vroegtijdige opsporing houdt in dat je attent bent op elke lichamelijke afwijking of symptoom die je zou kunnen waarnemen of voelen. Het gaat er natuurlijk niet om paranoïde te worden, maar om waakzaam te blijven en actie te ondernemen als je een “alarmbel” opmerkt die aanhoudt. Met deze term bedoelen we bijvoorbeeld aanhoudende heesheid of hoest, plasproblemen, abnormaal bloedverlies of spontane blauwe plekken. Als een van deze je aandacht trekt, neem dan zonder uitstel contact op met je arts.

 

Georganiseerde screenings:

 

Bepaalde soorten kanker, zoals borstkanker, darmkanker of baarmoederhalskanker, hebben een hogere kans om op te treden met de leeftijd. Voor deze zijn regelmatige vroegtijdige screenings georganiseerd en gesubsidieerd door de overheid. Hun doelgroepen en methoden verschillen naargelang de aandoening:

 

Borstkanker: Een regelmatige screening wordt sterk aanbevolen voor alle vrouwen van 50 jaar en ouder, ongeacht hun risicofactoren.

Darmkanker: Reguliere screening wordt aanbevolen voor zowel vrouwen als mannen vanaf 50 jaar en ouder. Deze kanker wordt namelijk in 95% van de gevallen gediagnosticeerd na 50 jaar. Vroege opsporing kan een grote invloed hebben op de genezingskansen.

Baarmoederhalskanker: Hoewel het ook wordt aanbevolen voor jongere vrouwen, is het raadzaam om na 50 jaar gescreend te worden. De test gebeurt door een vaak pijnloze celafname.

 

Individuele screenings:

 

Sommige mensen hebben een verhoogd risico om bepaalde soorten kanker te ontwikkelen. Dit kan gaan om huidkanker zoals melanoom, darmkanker, prostaatkanker of borstkanker. Om te weten of je risico loopt, moet je bijvoorbeeld letten op kankers die je ouders, broers of zussen kunnen treffen. Aarzel niet om met je arts te overleggen of je je individueel moet laten screenen voor een bepaald type kanker.

 

Belangrijke informatie en een misvatting om uit de wereld te helpen:

 

Onthoud dat hoe eerder kanker wordt ontdekt, des te groter de kans op genezing is. Volgens de Engelse gezondheidsdienst (National Health Service) hebben patiënten met kanker 18 keer meer kans om de ziekte te overwinnen als deze in een vroeg stadium wordt ontdekt. Voor sommige kankers, zoals darmkanker, zijn de overlevingskansen overweldigend (meer dan 90% overlevingskans na 5 jaar) als ze in stadium 1 of 2 worden behandeld, terwijl de prognose aanzienlijk verslechtert in latere stadia.Verwijder ten slotte het wijdverbreide misverstand uit uw hoofd dat kanker langzamer vordert bij oudere mensen. Dit wordt door geen enkel wetenschappelijk onderzoek ondersteund. Integendeel, het zal waarschijnlijk meer schade aanrichten omdat het lichaam in een minder goede staat minder lang weerstand kan bieden.

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

Wat zijn de data voor de volgende vakanties 2021/22

Wat een plezier om ze weer een paar dagen bij je thuis te hebben! Alleen al daarom krijgt het woord ‘vakantie’ weer betekenis! Maar weet je eigenlijk wel de data van de volgende schoolvakanties? We hebben aan je gedacht, hier is de lijst: Feest van de FWB: maandag 27 september

Lees meer »

Sinterklaas, wat vertel je aan je kleinkinderen?

Sinterklaas komt snel naderbij. En elke keer rijst de vraag. Als grootouders, wat moet je je kleinkinderen vertellen? Moet je relatief beknopt blijven of juist meer details toevoegen? Hier zijn enkele ideeën die je zullen helpen deze vraag te beantwoorden.   Leer je kleinkinderen de legende van Sinterklaas Jij, als

Lees meer »

Kerstfeest: 25 originele cadeau-ideeën voor uw kleinkinderen

Elke kerstavond is het hetzelfde liedje. Cadeau-ideeën vinden kan hoofdbrekens opleveren omdat uw kleinkinderen al veel spelletjes en speelgoed hebben gekregen tijdens Sinterklaas. Dus om het u gemakkelijker te maken, zijn hier 25 ideeën die hen nog meer magie kunnen brengen tijdens deze eindejaarsfeesten. Voor nieuwsgierige en gepassioneerde kleinkinderen: Een

Lees meer »