Hoe vertel je best een verhaal aan je kleinkinderen?

Wil je een verhaal vertellen aan je kleinkinderen op de best mogelijke manier? Hier zijn enkele tips om hen te betoveren en het verhaal dat je hebt gekozen of bedacht tot leven te brengen. Een verhaal over dinosaurussen, een sprookje, het thema maakt niet uit, je kleinkinderen zullen er dol op zijn!

Lees het boek van tevoren

Lees altijd het boek voordat je het aan je kleinkinderen voorleest! Sommige kunnen onderwerpen bevatten die te complex of te kinderachtig zijn. Kies een verhaal dat bij hen past. Bovendien moet het boek dat je kiest jou ook aanspreken. Hoe meer je van het verhaal geniet, hoe meer je het aan je kleinkinderen wilt overbrengen. Ze zullen je passie voelen in je voorlezen!

Kies een plek om te vertellen

Om de magie elke keer dat je een verhaal wilt vertellen aan je kleinkinderen te behouden, kies een vaste plek voor deze activiteit. Op de bank, op bed… Een comfortabele plek waar ze zich goed voelen. Het afbakenen van een ruimte helpt kinderen om hun eigen ruimtelijke grenzen te visualiseren.

Pas je aan aan hun leeftijd

Afhankelijk van de leeftijd van je kleinkinderen, kun je de intonatie en mimiek aanpassen. De toon en zachtheid van de stem zijn belangrijk om emoties te delen.

De aandachtsspanne van kinderen is erg kort. Het verhaal mag dus niet te lang duren. Afhankelijk van de leeftijd van je kleinkinderen, kan het verhaal 15 tot 40 minuten duren. Na verloop van tijd vind je de perfecte duur die bij hen past!

Op welk moment van de dag vertel je een verhaal?

Laat in de ochtend zijn kinderen niet erg ontvankelijk. Ze zullen honger hebben of moe zijn. Wil je dat ze goed opletten? Vertel ze dan liever een verhaal in de ochtend of midden in de middag.

Verschillende stemmen voor elk personage

Om het verhaal nog levendiger te maken, probeer verschillende stemmen te gebruiken voor elk personage. Een sterke stem, een hoge stem, een gefluister, alle mogelijkheden werken! Bijvoorbeeld, een diepe stem voor een olifant en een hoge stem voor een kleine muis. Je kleinkinderen zullen het geweldig vinden en geboeid zijn!

Nu heb je de sleutels in handen om de ogen van je kleinkinderen te laten schitteren en ze te verrassen! Uiteindelijk gaat het erom een fijn moment met hen te beleven.

 

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

De Verschillende Namen Voor Grootouder En Hun Betekenis!

Mamy, Papy, Oma, Grootmoe of Grootpa …. Vanwaar komen de namen die uw kleinkinderen u geven? Minder dan een halve eeuw geleden waren de roepnamen voor grootouders voor 99% dezelfde: Grootvader en Grootmoeder, Oma of Opa of nog Moemoeke en Vake. Vandaag is veel veranderd, er is veel meer keuze

Lees meer »

12 Vragen Die Alle Grootouders Zichzelf Stellen

Het is waar dat we soms twijfelen bij het stellen van zogenaamde “dwaze” vragen aan de ouders van onze eigen kleinkinderen. Wees gerust, u bent niet de enige grootouder die rondloopt met een vraagteken in zijn/haar hoofd, wachtend op de komende woensdag of het weekend erna. We hebben daarom 12

Lees meer »