Elke leeftijd heeft zijn eigen muziekinstrument: hoe kies je het juiste voor je kleinkinderen

Het is geen geheim dat muziek een grote rol speelt in de mentale ontwikkeling van kinderen. Als ze een instrument bespelen, kan dit ook hun motorische en intellectuele capaciteiten spectaculair ontwikkelen. Maar niet elk instrument is geschikt voor elke leeftijd.

De piano

Ideaal om mee te beginnen vanaf 4 of 5 jaar

Dit is waarschijnlijk het meest populaire instrument onder ouders die willen dat hun jonge kinderen beginnen met muziek. De piano is veelzijdig: het kan traditioneel zijn met zeer pure klanken of juist modern met allerlei voorgeprogrammeerde geluiden. Het grote voordeel van de piano is dat het gemakkelijk noten produceert, waardoor kinderen snel eenvoudige melodieën kunnen spelen. Een ander pluspunt is dat volwassenen het kind kunnen begeleiden door naast hem of haar aan de piano te zitten, wat het leerproces leuker maakt. Een nadeel is echter dat een kwaliteitspiano duur is en veel ruimte inneemt.

De viool

Ideaal om mee te beginnen vanaf 4 of 5 jaar

Hoewel de viool een complex en moeilijk te beheersen instrument lijkt, is het geschikt voor kinderen. Veel ervaren violisten zijn op zeer jonge leeftijd begonnen. Rond de leeftijd van 4 of 5 jaar is het brein het meest in staat om snel de benodigde technieken te leren. Als het kind het leuk vindt en discipline toont, kan het snel vooruitgang boeken en indrukwekkende melodieën spelen. Als het kind echter weinig interesse toont, is het beter om een ander instrument te overwegen.

Het drumstel

Ideaal om mee te beginnen vanaf 7 jaar

Drums zijn zeer populair bij kinderen. Van jongs af aan genieten ze ervan om met voorwerpen op een oppervlak te slaan om geluid te maken. Drummen bouwt voort op deze eerste creatieve handeling, met de toevoeging van een gestructureerde muzikale opbouw en een energiek ritme. Het is geen gemakkelijk instrument voor kinderen omdat het onafhankelijke bewegingen van handen en voeten vereist. Eens deze technieken onder de knie zijn, ontwikkelt het kind echter een geavanceerd gevoel voor ritme en motoriek en is het bovendien een uitstekende uitlaatklep.

De gitaar

Ideaal om mee te beginnen vanaf 7 tot 9 jaar

De gitaar is het sterinstrument onder jongeren. Het is veelzijdig en komt in vele soorten en maten. Er zijn zowel akoestische als elektrische gitaren. Naast de brede scala aan geluiden zijn gitaren ook op zichzelf al een soort kunstobject. De gitaar is relatief gemakkelijk te bespelen, wat het een interessant instrument voor kinderen maakt. Het vereist echter doorzettingsvermogen en oefening om echt vooruitgang te boeken en complexere melodieën te spelen. Voor de meer verlegen kinderen is er ook de basgitaar, een ideaal begeleidingsinstrument. Met zijn diepe tonen en zware noten biedt het ondersteuning aan andere gitaren in een muziekgroep.

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

Oma, wat deed jij om je te vermaken toen je klein was?

Deze vraag heb je gehoord of ga je vele malen horen als je kleinkinderen hebt. Het moet gezegd worden dat er veel dingen zijn veranderd tussen hun kindertijd en die van jou… en dat kan uitstekende verhalen opleveren om te vertellen! Spellen en speelgoed Speelgoed in allerlei vormen, dat praat,

Lees meer »

Musea om te bezoeken in België met je kleinkinderen

Ouderwets, musea? Niet volgens de volgende 6 locaties die je gegarandeerd terug naar je kindertijd zullen brengen. Perfecte musea voor kleinkinderen en de hele familie.   HET PRÉHISTOMUSEUM IN FLÉMALLE Dit nogal unieke museum in België is opgevat als een avonturenpark over de prehistorie rond de grot van Ramioul. Gelegen

Lees meer »

6 tips voor een onvergetelijke kerstavond

Een geslaagde kerstavond vraagt om voorbereiding; en de beste manier om goed voorbereid te zijn, is door onze tips te ontdekken. Op naar het feest van het jaar! Organiseer een Secret Santa Het idee van dit spel is om de naam van een van de gasten te trekken en voor

Lees meer »