De sleutels om ruzies tussen je kleinkinderen op te lossen

e hebt ze ongetwijfeld meegemaakt toen je zelf ouder was: conflicten tussen broers en zussen kunnen soms moeilijk te regelen zijn. Nu moet je echter weer met ze omgaan als grootouder, en dit keer met je kleinkinderen. Maar hoe kun je de zaken kalmeren wanneer deze escaleren tussen hen? Hier zijn enkele antwoordsleutels.

 

Conflicten tussen broers en zussen maken deel uit van alle families. Ze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en jonge adolescenten, omdat ze hen leren de gevolgen van hun woorden en daden op anderen te begrijpen en hen helpen omgaan met spannende situaties. Maar hoe nuttig ze ook kunnen zijn, conflicten kunnen ook een bron van problemen zijn en vrij moeilijk te regelen. Om dit te bereiken, moet je ze eerst kunnen definiëren:

 

Het gekibbel tussen je kleinkinderen

Kibbelpartijen zijn terugkerend, niet gewelddadig en regelmatig tussen kinderen. Ze kunnen voorkomen om kleinigheden, wanneer een van je kleinkinderen het speelgoed van de ander heeft genomen, over de keuze van het tv-programma of nog als een van hen weigert met de ander te spelen.

In het geval van gekibbel is het het beste om niets te doen. Laat je kleinkinderen zoveel mogelijk zelf hun verschillen regelen en een gemeenschappelijke basis vinden.

Als deze situaties te vaak voorkomen, kun je proberen de aandacht af te leiden door hen een andere activiteit voor te stellen of over iets heel anders te praten. Meestal zal dit voldoende zijn om het kleine lopende conflict te stoppen.

 

De ruzies tussen je kleinkinderen

Soms kan een conflict tussen je kleinkinderen belangrijk genoeg worden om te blijven duren zonder opgelost te worden. In dit geval wil geen van hen een stap naar de ander zetten, en kan de ruzie dus intensiveren of voortslepen.

In dit geval is het aanbevolen om op een onpartijdige manier in te grijpen. Neem geen partij, maar probeer objectief de bronnen van het conflict te verwoorden om vervolgens de sleutels te vinden om het op te lossen.

Begin dus met te tonen dat je het probleem hebt opgemerkt, bijvoorbeeld door te zeggen “Ik zie dat jullie boos zijn… Waarom?”. Laat vervolgens je kleinkinderen, elk om de beurt, de bron van het conflict volgens hen uitleggen. Probeer hen ten slotte een oplossing voor te stellen die zo eerlijk mogelijk is. Op deze manier zal elk van hen het gevoel hebben dat ze dichter bij hun eisen zijn gekomen en bereid zijn om “vrede te maken”.

 

Het geweld tussen je kleinkinderen

Als een ruzie escaleert tot het punt van fysieke klappen of gewelddadige beledigingen, dan moet je niet aarzelen en zo snel mogelijk ingrijpen. In dit geval is het eerste wat te doen is je kleinkinderen onmiddellijk vragen om te kalmeren.

Vervolgens is het noodzakelijk om de huisregels te herinneren. Namelijk, het totale verbod op alle geweld om een conflict op te lossen, om welke redenen dan ook. Je kunt duidelijk dreigen met straf voor elke herhaling, om je kleinkinderen goed te laten begrijpen dat dit een punt is waarop je niet toegeeft.

Vervolgens is het belangrijk om ze opnieuw te luisteren om te begrijpen hoe dingen zo ver konden komen. Als dat gedaan is, vraag dan aan elk van de protagonisten om zich terug te trekken, in verschillende kamers bijvoorbeeld. Dit, met het doel om de druk te laten zakken.

Tenslotte, als de situatie gekalmeerd is, werk dan samen met hen aan een oplossing zodat dergelijke geschillen zich nooit meer kunnen voordoen. En benadruk nogmaals dat er sancties zullen volgen als ze dat niet doen.

 

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

Wat zijn de data voor de volgende vakanties 2021/22

Wat een plezier om ze weer een paar dagen bij je thuis te hebben! Alleen al daarom krijgt het woord ‘vakantie’ weer betekenis! Maar weet je eigenlijk wel de data van de volgende schoolvakanties? We hebben aan je gedacht, hier is de lijst: Feest van de FWB: maandag 27 september

Lees meer »

Sinterklaas, wat vertel je aan je kleinkinderen?

Sinterklaas komt snel naderbij. En elke keer rijst de vraag. Als grootouders, wat moet je je kleinkinderen vertellen? Moet je relatief beknopt blijven of juist meer details toevoegen? Hier zijn enkele ideeën die je zullen helpen deze vraag te beantwoorden.   Leer je kleinkinderen de legende van Sinterklaas Jij, als

Lees meer »

Kerstfeest: 25 originele cadeau-ideeën voor uw kleinkinderen

Elke kerstavond is het hetzelfde liedje. Cadeau-ideeën vinden kan hoofdbrekens opleveren omdat uw kleinkinderen al veel spelletjes en speelgoed hebben gekregen tijdens Sinterklaas. Dus om het u gemakkelijker te maken, zijn hier 25 ideeën die hen nog meer magie kunnen brengen tijdens deze eindejaarsfeesten. Voor nieuwsgierige en gepassioneerde kleinkinderen: Een

Lees meer »