Beschermen van je kleinkinderen op sociale media: enkele goede tips

Naarmate je kleinkinderen opgroeien, zul je merken dat ze steeds meer interesse tonen in digitale media zoals smartphones, tablets en computers. Hoewel ze misschien vertrouwd zijn met deze technologieën, mogen we niet vergeten dat ze nog veel te leren hebben, vooral over de gevaren van online surfen en sociale media. Hier zijn enkele tips om hen te helpen de valkuilen te vermijden.

Wat communicatie en informatie betreft:

Praat er regelmatig met hen over

Dit is de eerste en belangrijkste regel. Maak er zeker geen taboe van. Het is cruciaal om zoveel mogelijk met je kleinkinderen te praten over wat ze online doen. Toon interesse en probeer zoveel mogelijk te begrijpen wat hun online activiteiten inhouden. Hoe meer je weet, hoe beter je in staat zult zijn om ze te beschermen en te helpen.

Leer ze om voorzichtig te zijn

Sociale media kunnen een fantastische uitwisselingsplek zijn, maar ze bevatten ook gevaren. Vreemden kunnen bijvoorbeeld proberen contact te leggen met je kleinkinderen door zich voor te doen als iemand anders. Het is dus belangrijk om ze bewust te maken van het feit dat ze nooit vreemden of mensen die ze kennen maar die verdachte contactpogingen ondernemen, moeten accepteren. Waarschuw ze ook voor externe applicaties zoals quizzen, cadeaus en wedstrijden. Sommige hiervan blijken valstrikken te zijn die erop gericht zijn gegevens te verzamelen die financieel of locatiegebonden kunnen zijn.

Maak ze bewust van wat ze posten

De inhoud die iemand op sociale media post, kan snel tegen hen gebruikt worden. Of het nu gaat om persoonlijke foto’s, uitgesproken meningen of iets onschuldigs zoals vakantiefoto’s, het kan door kwaadwillenden gebruikt worden om schade aan te richten of van een situatie te profiteren. Het is daarom essentieel om na te denken over de implicaties van wat men op sociale netwerken post. En dat is iets wat je kleinkinderen altijd in gedachten moeten houden!

Wat praktische zaken betreft:

Help je kleinkinderen bij het toegang krijgen tot sociale media

Sociale media hebben beschermingsmaatregelen die, hoewel niet perfect, toch een belangrijke bescherming bieden voor gecreëerde profielen. Dit geldt des te meer als je kleinkinderen minderjarig zijn! Extra beschermingsmaatregelen worden in dat geval geactiveerd. Wees dus aanwezig bij het aanmaken van hun account en begeleid hen! Dit zorgt ervoor dat alles correct wordt uitgevoerd en dat de instellingen geoptimaliseerd zijn om de gevaren te minimaliseren.

Zorg dat je toegang hebt tot hun account

Als je kleinkinderen al toegang hebben tot sociale media, bijvoorbeeld omdat ze met hun ouders een account hebben aangemaakt, zorg er dan voor dat je van hen de toegangsgegevens krijgt. Zo kun je hun online activiteiten controleren en ingrijpen bij verdachte online interacties.

Bepaal waar je kleinkinderen toegang hebben tot het internet

Een andere manier om hun digitale activiteiten in de gaten te houden, is door hen te vragen alleen op een bepaald apparaat dat in het zicht staat, toegang te hebben tot het internet. Een computer in de woonkamer is bijvoorbeeld ideaal omdat dit hen zal ontmoedigen om sites te bezoeken of apps te gebruiken die verboden zijn.

Gebruik ouderlijk toezicht software

Er zijn tal van ouderlijk toezicht programma’s die de veiligheid verhogen en de internetactiviteiten van je kleinkinderen volgen. Norton Family is bijvoorbeeld gebruiksvriendelijk en eenvoudig in te stellen. Er zijn echter ook andere programma’s beschikbaar.

 

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

Wat zijn de data voor de volgende vakanties 2021/22

Wat een plezier om ze weer een paar dagen bij je thuis te hebben! Alleen al daarom krijgt het woord ‘vakantie’ weer betekenis! Maar weet je eigenlijk wel de data van de volgende schoolvakanties? We hebben aan je gedacht, hier is de lijst: Feest van de FWB: maandag 27 september

Lees meer »

Sinterklaas, wat vertel je aan je kleinkinderen?

Sinterklaas komt snel naderbij. En elke keer rijst de vraag. Als grootouders, wat moet je je kleinkinderen vertellen? Moet je relatief beknopt blijven of juist meer details toevoegen? Hier zijn enkele ideeën die je zullen helpen deze vraag te beantwoorden.   Leer je kleinkinderen de legende van Sinterklaas Jij, als

Lees meer »

Kerstfeest: 25 originele cadeau-ideeën voor uw kleinkinderen

Elke kerstavond is het hetzelfde liedje. Cadeau-ideeën vinden kan hoofdbrekens opleveren omdat uw kleinkinderen al veel spelletjes en speelgoed hebben gekregen tijdens Sinterklaas. Dus om het u gemakkelijker te maken, zijn hier 25 ideeën die hen nog meer magie kunnen brengen tijdens deze eindejaarsfeesten. Voor nieuwsgierige en gepassioneerde kleinkinderen: Een

Lees meer »