5 manieren om je kleinkinderen te interesseren en te betrekken bij recycling

Recycling speelt al enkele decennia een steeds belangrijkere rol in het streven naar milieubescherming. Maar de effectiviteit ervan hangt grotendeels af van onze acties thuis. Het is daarom cruciaal om je kleinkinderen over recycling te onderwijzen! Maar waar te beginnen? Hier zijn 5 ideeën om je kleinzonen en -dochters bewust te maken van dit belangrijke onderwerp.

Vertel hun over de gebieden waarin ze actie kunnen ondernemen

Om bij te dragen aan de gezamenlijke inspanning, is het allereerste wat je moet doen hen informeren. Leg je kleinkinderen uit op welke gebieden ze actie kunnen ondernemen en impact kunnen hebben. Dit omvat:

Het besparen en hergebruiken van water

Het scheiden van afval

Verantwoord gebruik en besparing van energie (verwarming, elektriciteit)

Het hergebruiken van oude voorwerpen

Respect voor het milieu (geen afval weggooien, flora en fauna beschermen)

Betrek ze dagelijks

Afval scheiden, consumptie verminderen en aandacht hebben voor onze omgeving moeten gewoontes worden. Bespreek dit vaak en herhaal de essentiële informatie, zoals welk type zakken geschikt zijn voor welk type afval. Je kunt je kleinkinderen ook aanmoedigen om te handelen. Een voorbeeld? Neem tijdens wandelingen met hen een zak mee en verzamel wat afval dat je tegenkomt. Je kleinkinderen zullen persoonlijke voldoening halen uit het nuttig zijn, en het vergt maar weinig moeite.

Maak het hen gemakkelijk

Je kleinkinderen zullen des te gemakkelijker handelen als je hen een beetje helpt door de afvalbakken strategisch te plaatsen. Zet bijvoorbeeld een kartonnen doos op de plek waar ze gewoon zijn te tekenen. Daar kunnen ze gebruikt papier in opbergen. Doe hetzelfde met organisch afval! Zet een bak op tafel tijdens de maaltijd. Na de maaltijd kunnen ze daar direct de tafelresten in doen en de rest in de juiste vuilniszakken.

Maak er een spel van

Een bijzonder effectieve manier om je kinderen in recycling te interesseren, is er een spel van maken! Voor de kleintjes kan dit betekenen spelen met kleuren, aangezien de zakken verschillend gekleurd zijn afhankelijk van het type afval dat ze bevatten. Dit maakt het mogelijk voor je jonge kleinkinderen om verbanden te leggen tussen bepaalde objecten en kleuren. Dit kan leiden tot erg leuke spelletjes! Voor oudere kinderen, voeg wat competitie toe door “verdiende punten” te koppelen aan de hoeveelheid afval die correct in de juiste zakken is geplaatst! Je zult zien dat deze zich veel sneller vullen.

Laat ze ‘in het echt’ zien wat er wordt gedaan

We spraken in het eerste punt over het belang van het informeren van je kleinkinderen om ze te betrekken. Naarmate ze ouder worden, zullen ze steeds meer de reden willen begrijpen waarom ze op een bepaalde manier moeten handelen en proberen het proces en het waarom van recyclingacties te begrijpen. Dus, aarzel niet en neem ze mee naar een lokaal recyclingcentrum. Ze zullen met eigen ogen een deel van de keten zien en zullen zich meer bewust worden van de impact van hun acties.

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

De Verschillende Namen Voor Grootouder En Hun Betekenis!

Mamy, Papy, Oma, Grootmoe of Grootpa …. Vanwaar komen de namen die uw kleinkinderen u geven? Minder dan een halve eeuw geleden waren de roepnamen voor grootouders voor 99% dezelfde: Grootvader en Grootmoeder, Oma of Opa of nog Moemoeke en Vake. Vandaag is veel veranderd, er is veel meer keuze

Lees meer »

12 Vragen Die Alle Grootouders Zichzelf Stellen

Het is waar dat we soms twijfelen bij het stellen van zogenaamde “dwaze” vragen aan de ouders van onze eigen kleinkinderen. Wees gerust, u bent niet de enige grootouder die rondloopt met een vraagteken in zijn/haar hoofd, wachtend op de komende woensdag of het weekend erna. We hebben daarom 12

Lees meer »