Je weet wellicht dat we op dinsdag 8 maart Internationale Vrouwendag vieren. Maar weet je waar deze speciale dag vandaan komt en waarom hij wordt gevierd? Hier zijn vier dingen die je moet weten om deze dag volledig te begrijpen!
Waar dient Internationale Vrouwendag precies voor?
In de afgelopen jaren hebben vrouwen hun situatie dankzij talrijke strijden voor gelijkheid steeds verder zien verbeteren. Maar niet alles is rooskleurig. Veel vrouwen over de hele wereld zien hun mensenrechten nog steeds beperkt of zelfs in vraag gesteld. Internationale Vrouwendag is bedoeld om aandacht te vragen voor de strijdfronten waar nog steeds gevochten wordt om deze ongelijkheden te beëindigen.
Het biedt ook een gelegenheid om de balans op te maken van de situatie van vrouwen wereldwijd. Dit uit zich in:
Het vieren van overwinningen en verworven rechten uit deze strijd
De kans om bestaande eisen te laten horen
De mogelijkheid om de situatie van vrouwen voortdurend te verbeteren
De kans om te mobiliseren voor de rechten van vrouwen en hun deelname aan het politieke en economische leven
Wie nam het initiatief en waarom 8 maart?
Het allereerste initiatief voor een vrouwendag kwam van de Amerikaanse socialistische partij in 1909. Het volgende jaar, in Kopenhagen, stelde de Duitse Clara Zetkin voor om een “Internationale Dag” in te stellen, zonder een specifieke datum vast te leggen.
De eerste officiële vrouwendag werd gehouden op 19 maart 1911 en bracht meer dan een miljoen mensen samen in Oostenrijk, Duitsland, Denemarken en Zwitserland. Na de oorlog vond een nieuw evenement plaats op 8 maart 1917 in Sint-Petersburg.
Deze symbolische datum werd in de jaren 70 overgenomen door feministische bewegingen en veranderde in een terugkerende dag van aanspraak op politieke, economische en sociale rechten voor vrouwen.
Uiteindelijk, in 1977, verklaarde de Verenigde Naties (VN) deze datum tot de Internationale Vrouwendag die we vandaag kennen.
Wat is het thema van dit jaar?
Elk jaar wordt er door de Verenigde Naties een thema bepaald. Dit thema is steeds verschillend en geeft richting aan de acties die zullen worden ondernomen.
Voor 2022 is het thema: “Gelijkheid vandaag voor een duurzame toekomst.”
VN-rapporten bevestigen dat vrouwen kwetsbaarder zijn voor klimaatverandering dan mannen, voornamelijk omdat zij de meerderheid van de armste bevolkingsgroepen uitmaken.
Tegelijkertijd is onbetwistbaar dat vrouwen en meisjes krachtige bondgenoten zijn voor klimaatadaptatie. Hun betrokkenheid bij duurzame initiatieven neemt toe en hun effectiviteit wordt erkend.
Internationale Vrouwendag is dus een kans om vrouwen en meisjes middelen te geven om hun stem te laten horen en actie te ondernemen tegen de uitdagingen die klimaatverandering met zich meebrengt.
Hoe staat het vandaag met de situatie van vrouwen?
De website van de Verenigde Naties biedt enkele sleutelcijfers die deze situatie belichten. En helaas, we zijn nog ver verwijderd van de doelen.
Van de 1,3 miljard mensen die in armoede leven, zijn 70% vrouwen.
Wereldwijd wordt 50 tot 80% van het voedsel geproduceerd door vrouwen. Toch bezitten zij minder dan 10% van het landbouwland.
80% van de personen die ontheemd zijn door rampen gerelateerd aan klimaatverandering zijn vrouwen en meisjes.
Klimaatverandering leidt tot een toename van gendergerelateerd geweld en verhoogt misbruik van vrouwen en meisjes.