Alle existentiële vragen die je kleinkinderen zich stellen

Tussen de leeftijd van 3 tot 5 jaar wil men alles weten, alles begrijpen. Ontdek hoe duidelijk en precies een antwoord te geven op de vragen van uw kleinkinderen

Waarom schitteren de sterren ‘s nachts?

Sterren zijn klein zonnetjes, heel ver weg van de aarde … Daarom lijken zij ’s nachts op schitterende stipjes. Overdag kan men de sterren niet zien omdat het licht van de zon te sterk is .

Waarom stijgt en zakt het zeewater?

Dat noemen wij het getij. Oorzaak van het getij is de maan, die wanneer ze over de zee komt, als een echte magneet het water aantrekt. Het water stijgt (vloed) wanneer de maan opkomt en zakt (eb) wanneer de maan zakt .

Vanwaar komt het zand op het strand?

Zand is in feite minuscule stukjes rots. Het regenwater sleurt die deeltjes mee naar de rivieren en de rivieren brengen ze naar de zee . In het water worden ze verpulverd tot krruimels en worden ze zand. De golven verplaatsen ze en brengen ze naar het strand . Soms blaast de wind vanuit de zee het zand op en zo ontstaan er duinen achter het strand. .

Kan men tegelijkertijd de maan en de zon zien?

We zien de maan meestal ’s nachts. In de vorm van een sikkel, een halve cirkel of een volledige cirkel.De maan schittert aan de donkere hemel . Maar bepaalde nachten kan het zijn dat de maan er niet is! Zij bevindt zich dan aan de hemel overdag . Op zo’n moment kan men tegelijkertijd de maan en de zon zien! Soms moet men goed zoeken, want de maan verstopt zich dikwijls.

Hoe ontstaan regenbogen?

Regenbogen ontstaan wanneer zon en regen samen afgesproken hebben . Wanneer het licht van de zon de regendruppels tegenkomt, sturen deze laatste rode, oranje, gele, groene, blauwe, indigo en paarse stralen die samen een mooie boog vormen. Uw kleinkinderen kunnen zelf ook een regenboog maken, in de tuin met een waterslang: keer de rug naar de zon en sproei een fijne straal water de lucht in. Kijk nu goed naar het resultaat…

Waarom geeft de bank u geld ?

De bank geeft mij niet “zomaar geld”, ze geeft me “mijn geld”. Het geld dat ik verdiend heb met mijn werk bij voorbeeld . Omdat ik niet met te veel geld op zak wil rondlopen, houdt de bank mijn geld voor mij bij. En elke keer ik geld nodig heb, geeft de bank mij een aantal briefjes. Ik moet enkel mijn kaart in een geldautomaat steken . Op de kaart staat mijn naam. Een grote computer kijkt na of ik nog geld heb. Als ik alles uitgegeven heb en ik geen geld meer heb, geeft de automaat mij niets.

Waarom gromt de hemel soms?

Kijk naar de hemel, soms zijn er grote zwarte wolken . Wanner deze wolken te veel water, te veel wind en te veel elektriciteit bevatten, ontploffen ze. Dat geeft dan een bliksem en zo’n bliksem maakt veel lawaai wanneer hij door de hemel schiet: dat heet dan “donder”. Soms ziet met de bliksem en hoort men tegelijkertijd de donder . Dat betekent dat het onweer heel dichtbij is. Op andere momenten hoort men het gedonder pas na de bliksem. Dat betekent dat het onweer verder van huis is. Wil u weten hoever het onweer zich bevindt? Tel op uw vingers wanneer u de bliksem ziet . Hoort u het gedonder wanneer u tot vijf heeft geteld? Dat betekent dat het onweer zich op ongeveer vijf kilometer bevindt.

Hoe kan een groot vliegtuig vliegen ?

Het vliegt dankzij zijn vleugels. Maar om op te stijgen, heeft het heel veel kracht nodig . Ce sont les moteurs placés sous ses ailes qui la lui apportent. Zij sturen hete gassen door die het vliegtuig de lucht in stuwen, hoog in de hemel.

Waarom kan ik niet vliegen zoals een vogel?

Omdat mensen geen vleugels hebben en veel te zwaar zijn ! Geen enkel zwaar dier kan vliegen. De struisvogel bv. vliegt niet hoewel hij toch vleugels heeft: hij is te zwaar ! Om te vliegen moet men met vleugels op de lucht kunnen steunen. Indien we valse vleugels zouden willen gebruiken, zouden ze reusachtig moeten zijn om ons gewicht te kunnen dragen .

Waarom gaat de zon liggen?

Men heeft soms de indruk dat de zon in de hemel beweegt, maar in werkelijkheid is het de aarde zelf die op zichzelf draait, zonder dat men het voelt . Door te draaien bevindt de aarde zich in het licht van de zon, dat is de dag, of uit het licht van de zon, dat is de nacht.

Waarom steken bijen?

Om zich te verdedigen. Altijd al hebben de bijen schrik van beren op honigjacht. Zodra zij iemand in de buurt van hun korf zien komen, denken ze dat het een beer is en steken ze om hem te verjagen . Hoe meer haar iemand heeft, hoe meer de bijen zullen steken !

Waarom is de zee blauw?

De zeel is alleen blauw als er zon is en de hemel blauw is. De hemel weerspiegelt zich dan op het water en geeft het zo zijn kleur. Dat is ook te danken aan de grote hoeveelheid water in zee . Als men een beetje zeewater neemt en bv. in een glas giet, zal men geen blauwe kleur zien. Het water zal dezelfde kleur hebben als kraantjeswater .

Waarom hebben we een postzegel nodig?

Een brief van de ene plaats naar de andere brengen is duur . De zegel die we in de Post kopen betaalt het vervoer (per trein, vrachtwagen of met het vliegtuig) van de brief en de postbode die de brieven bedeelt. Men plakt de zegel op de enveloppe, om goed te laten zien dat men betaalt heeft . Hoe zwaarder de brief, hoe duurder de zegel.

Waarom heb ik een navel En waarom is die van mijn vriend niet zoals die van mij?

Om de baby in haar buik te voeden, geeft de moeder hem voedsel via een kleine slang, die we de navelstreng noemen . Bij de geboorte knipt de dokter de navelstreng door en maakt hij een knoop. Dat is de navel. Naargelang de vorm van de knoop die de dokter maakt, ziet de navel er verschillend uit: sommigen navels hebben een bultje, anderen vormen een klein kuiltje.

Waarom geeuwen we ?

We geeuwen wanneer we moe zijn of wanneer we ons vervelen . Dit is een alarmsignaal om ons te vertellen dat we de controle over ons lichaam aan het verliezen zijn. In feite slapen we lichtjes in. Door onze kaken open te trekken zorgt een geeuw ervoor dat we diep ademen . En dat maakt ons wakker !

Waarom moeten we ‘s morgens ontbijten?

Wanner we ’s morgens wakker worden, voelen we honger. Dat komt omdat we de hele nacht niets hebben gegeten. Het lichaam heeft echter energie nodig om te kunnen functioneren. Zoals een auto benzine nodig heeft om te kunnen rijden. Zo ook werkt het lichaam: het heeft voedsel nodig om te kunnen groeien, lopen, denken

Waarom heeft die meneer een andere kleur?

De huid fabriceert kleine kleurkorrels, melanine. Als de huid veel melanine maakt, wordt ze donker. Als ze maar een beetje melanine maakt, blijft de huid wit Het hangt ook af van de plaats waar men leeft. In Afrika bv.hebben mensen een donkere huid omdat dat hen beter beschermt tegen de zon.

Hoe komt de baby uit de buik van die vrouw?

Na negen maand in de buik van de moeder is baby klaar om geboren te worden. Ook de buik van de mama is er klaar voor: hij duwt de baby langzaam naar beneden naar een kleine tunnel die we de vagina noemen. Wanner de baby voldoende gezakt is, wordt de tunnel breder om de baby door te laten. De mama duwt met haar buik, houdt de benen open… en de baby komt eruit! Meestal, zien we eerst het hoofdje !

Waardoor loopt het voedsel dat we eten?

Het legt een lange weg af in een soort lange pijp die we het verteringskanaal noemen. De ingang is de mond en de uitgang is de anus (het gaatje voor de kaka ) Het voedsel wordt in de mond gekauwd en dan verstuurd naar de maag die er een brij van maakt en naar de dunne darm stuurt. Hier wordt het voedsel bedeeld aan het hele lichaam. Alles wat het lichaam niet kan gebruiken, komt er terug uit als kaka

Hoe slagen boten erin om te blijven drijven op het water?

Zij drijven dankzij een kracht die hen naar boven duwt en op het wateroppervlak houdt, dat noemen we de “wet van Archimedes”. Maar opgelet,als de boot te klein en te zwaar is, zinkt hij. Daarom ook mogen we niet met meer dan drie of vier personen plaatsnemen in een roeibootje.

Ziezo, u bent nu klaar om de gekste vragen van uw kleinkinderen te

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

De Verschillende Namen Voor Grootouder En Hun Betekenis!

Mamy, Papy, Oma, Grootmoe of Grootpa …. Vanwaar komen de namen die uw kleinkinderen u geven? Minder dan een halve eeuw geleden waren de roepnamen voor grootouders voor 99% dezelfde: Grootvader en Grootmoeder, Oma of Opa of nog Moemoeke en Vake. Vandaag is veel veranderd, er is veel meer keuze

Lees meer »

12 Vragen Die Alle Grootouders Zichzelf Stellen

Het is waar dat we soms twijfelen bij het stellen van zogenaamde “dwaze” vragen aan de ouders van onze eigen kleinkinderen. Wees gerust, u bent niet de enige grootouder die rondloopt met een vraagteken in zijn/haar hoofd, wachtend op de komende woensdag of het weekend erna. We hebben daarom 12

Lees meer »