50 activiteiten om te doen met de kleinkinderen tijdens de kerstvakantie

Creatieve activiteiten:

 1. Schilderen

Als je verf en penselen hebt, kun je je kinderen voorstellen om op witte vellen te schilderen of kleurplaten te gebruiken.

 1. Tekenen en kleuren

Je hebt alleen papier nodig om de fantasie van je kind aan het werk te zetten. Je kunt ze ook kleurplaten, mandala’s of pixelkunst aanbieden zodat ze hun mooie kleurpotloden kunnen gebruiken.

 1. Kleien

Je kunt voorstellen om dingen te creëren met klei om hun fijne motoriek en creativiteit te oefenen. Heb je geen klei? Geen paniek, we hebben zelfs het huisrecept voor klei voor je.

 1. Zoutdeeg maken

Net als klei, vinden kinderen zoutdeeg geweldig. Daarna kun je een schilderworkshop doen en de creaties kunnen worden gebruikt om het huis te decoreren.

 1. Papier-maché maken

We hebben ook het recept voor papier-maché zodat je je kinderen bijvoorbeeld uilen van papier-maché kunt laten maken.

 1. Je eigen portret tekenen

Zo leuk! Het kind moet voor de spiegel staan en proberen zijn eigen portret te tekenen. Het is moeilijker dan het lijkt en de resultaten zijn vaak grappig! Als je meerdere kinderen hebt, kun je elk kind vragen een van zijn broers of zussen te tekenen.

 1. Kralenwerk

Of je nu libellen voor de lente wilt maken, poppetjes van kralen of een mobiel van strijkkralen, kinderen zullen zich concentreren om de mooiste creatie mogelijk te maken.

 1. Schoon schilderij maken

Je hoeft alleen maar een vel te nemen en er direct verf op te doen voordat je het in een plastic hoesje doet en afsluit. Je kind kan tekeningen maken met zijn vingers zonder overal vies te worden.

 1. Magische tekening maken

De magische tekening is een erg leuke activiteit voor kinderen! Eerst moet je een tekening maken, dan een magische lamp om uiteindelijk de twee samen te voegen en alle geheimen te ontdekken!

 1. Origami maken

Er zijn veel verschillende moeilijkheidsgraden die kinderen van alle leeftijden in staat stellen om hun dieren en objecten van papier te maken om hun fijne motoriek en creativiteit te oefenen. Bovendien heb je alleen papier nodig om origami te maken!

Rustige activiteiten:

 1. Lezen
 2. Pak gewoon een boek en ga comfortabel zitten om in een heel nieuw universum te duiken! Ontdek ook onze top 10 boeken die je kinderen helpen hun emoties te herkennen en te delen. Als ze met meer zijn, kan een kind zelfs voorlezen voor de anderen.
 3. Muziek luisteren

Er gaat niets boven het luisteren naar muziek (zacht) om een kind te kalmeren. Je kunt vragen of hij de instrumenten herkent, de teksten kan herhalen, …

 1. Een brief schrijven

Zoals we in ons artikel over ideeën om de sociale band van kinderen te behouden zeiden, is het mogelijk om hen te vragen brieven te schrijven aan hun vriendjes en familie zodat iedereen in contact blijft en ze hun dag kunnen vertellen.

 1. Met een constructiespel spelen

Als je bouwstenen hebt, is het een heel goed idee om je kinderen een stad, een huis of zelfs een supersonische auto te laten bouwen. Dit helpt hun fijne motoriek, creativiteit en geduld te ontwikkelen.

 1. Een gedicht schrijven

Een gedicht schrijven voor mama, papa of de grootouders stelt kinderen in staat om hun gevoelens te delen terwijl ze op zoek gaan naar rijmpjes en mooie woorden. Eenmaal het gedicht af is, kun je zelfs een kaart maken om het erin te schrijven en het aan de betreffende persoon te geven.

 1. Een dagboek beginnen

Waarom niet je kind voorstellen om een dagboek te beginnen? Het is een zeer goede oefening voor kinderen die hun gedachten en wat ze die dag hebben gedaan kunnen opschrijven. Echter, voor de ouders, blijf er af! Het is topgeheim!

 1. Een activiteitendagboek maken

Het concept is eenvoudig, neem elke dag een foto en vraag je kind om een klein tekstje te schrijven om uit te leggen wat hij die dag heeft gedaan. Zo heeft hij een activiteitendagboek van wat hij doet.

 1. Een puzzel maken

Simpel, maar effectief, de puzzel is een activiteit die altijd werkt met kinderen. Als je er geen thuis hebt, kun je gewoon een afbeelding printen die ze leuk vinden en deze in meerdere stukken knippen zodat ze het kunnen reconstrueren.

 1. Stickerworkshop

Kinderen zijn dol op stickers, ze zouden ze overal op kunnen plakken! Waarom niet een stickerworkshop voorstellen waarbij ze de stickers kunnen gebruiken die ze willen?

 1. Collage maken

Neem tijdschriften, kranten, een schaar, lijm en papier en je kunt beginnen! Het doel hier is om montages te maken. Neem de neus van de ene persoon, de ogen van een ander, de mond van een derde en creëer een geheel nieuw persoon. Deze activiteit is erg grappig, vooral als je de fantasie de vrije loop laat.

 1. Ansichtkaarten schrijven

In dezelfde trant als brieven schrijven, kun je ook ansichtkaarten schrijven aan bijvoorbeeld je grootouders en ze laten posten door een volwassene wanneer hij naar buiten gaat om de essentiële boodschappen te doen.

 1. Een sensorische workshop doen

De sensorische workshop is een verrijkende activiteit voor kinderen. Haal objecten met verschillende texturen tevoorschijn om aan te raken, voedsel en objecten met sterke geuren om te ruiken, voedsel om te proeven en blinddoek je kinderen. Ze moeten de objecten aanraken, proeven en ruiken om ze te herkennen. Je kunt ook sensorische flessen maken voor kinderen van alle leeftijden.

 1. Een gedicht of rijmpje leren

Er zijn zoveel mooie gedichten om te reciteren, waarom niet eentje vinden om te leren over de lente? Het is ook mogelijk om nieuwe rijmpjes te leren die aangepast zijn aan de leeftijd van het kind.

 1. Boeken sorteren op grootte of kleur

Vraag je kind om al zijn boeken te sorteren op grootte of kleur. Dit houdt hem bezig terwijl het zijn concentratievermogen traint.

 1. Een kaartenhuis bouwen

Geef je kinderen een spel kaarten met als doel het mooiste en grootste kaartenhuis te bouwen! Als ze met meerdere zijn, kan dit zelfs veranderen in een wedstrijd voor het mooiste kaartenhuis.

 1. Speelgoed opruimen

Vaak nodig na het spelen, er moet ook tijd worden besteed aan het opruimen van het speelgoed dat de kinderen hebben verstrooid.

 1. Uitrusten

Na zoveel activiteiten hebben veel kinderen tijd nodig om uit te rusten in hun kamer of op de bank.

Leuke activiteiten:

 1. Verkleden

Dankzij verkleedkleren kunnen je kinderen astronauten, cowboys, superhelden of zelfs angstaanjagende draken worden. Aarzel niet om ze je oude kleren te laten gebruiken als je geen verkleedkleren hebt, ze zullen dit geweldig vinden!

 1. Een show creëren

Of het nu een dans-, zang- of goochelshow is, laat je kinderen een show plannen die ze aan het eind van de dag aan je kunnen laten zien. Ze kunnen de kostuums, decors en andere zaken plannen.

 1. Zingen

Pak een borstel als microfoon en zet de favoriete muziek van je kinderen op. Hoe lang zal het duren voordat hij zich bij je voegt om te zingen?

 1. Foto’s maken

Verander je kinderen in kleine reporters en geef ze een camera zodat ze kunnen vastleggen wat ze willen of geef ze een lijst met objecten om te fotograferen voor meer uitdaging.

 1. Naar de tuin gaan

Voor degenen die kunnen, is de tuin een uitstekende manier om kinderen te laten rennen en zich uit te leven. Ze kunnen rennen, spelen en vooral frisse lucht en zon krijgen.

 1. Een modeshow houden

Met hun garderobe, die van jou en de verkleedkleren, vraag je kinderen om een prachtige modeshow voor te bereiden.

 1. Verstoppertje spelen

Verstoppertje spelen tussen broer en zus zal zeker werken, maar wist je dat zelfs als je maar één kind hebt, je het kunt spelen? Verstop meerdere knuffels in het huis. Je hoeft alleen maar je kind te vragen om ze allemaal te vinden! Maar vraag de knuffels niet om je kind te vinden, we hebben het geprobeerd, het werkte niet!

 1. Je eigen bordspel maken

Domino’s, dobbelstenen, geheugenspellen, er zijn zoveel spellen die je zelf kunt maken! Bovendien, zodra het spel is gemaakt, kunnen ze tijd besteden aan het testen ervan!

 1. Een objectenjacht in huis

Geef je kinderen een lijst met objecten om te vinden (knuffels, sleutels, boeken, pennen, …), als je meerdere kinderen hebt, kun je dit spel zelfs veranderen in een competitie door te wachten om te zien wie het snelst alle objecten kan verzamelen.

 1. Een picknick voorbereiden

Laat je kinderen een leuke picknick voorbereiden die je samen in de tuin, op het balkon of gewoon op de grond in de woonkamer kunt eten! Het is erg grappig om te zien wat ze kunnen plannen.

 1. Speel supermarkt, school, …

Laat je kinderen worden wie ze willen door te spelen dat ze het beroep imiteren dat ze willen. Kassier in een supermarkt, uitvinder, botanicus, schooldirecteur, er zijn zoveel mogelijkheden!

 1. Een T-shirt versieren

Als je oude lichte T-shirts hebt, dan moet je deze activiteit proberen. Geef je kinderen textielstiften (zodat het blijft zitten na het wassen) en laat ze tekenen wat ze willen. Je kunt dit ook doen met andere kledingstukken, zoals bijvoorbeeld een schort.

 1. Een tijdscapsule maken om over 1 jaar of 10 jaar te openen…

Neem een Tupperware en vraag je kind om een brief te schrijven die hij pas over 1 jaar of 10 jaar zal openen…

Vraag hem ook om een paar kleine dingen erin te doen die hij kan terugvinden als hij zijn doos opent (tekeningen, afbeeldingen, …) Het enige wat je hoeft te doen is deze doos te bewaren en hem over 1 of 10 jaar te geven. Het is een ongelooflijke activiteit die veel geduld vraagt.

 1. Linzen laten ontkiemen

Een beetje katoen, wat linzen en bam! Je zult in een mum van tijd scheuten hebben! Wist je dat je heel veel zaden thuis kunt laten ontkiemen? Je kunt ook je eigen potten maken en decoreren om je ervaring te personaliseren. Er zijn zelfs speciale potten die alleen nog maar ingekleurd hoeven te worden.

 1. Een muziekinstrument maken

Maak je eigen muziekinstrumenten waarmee je aan het einde van de dag een echt concert kunt geven.

 1. Kleurenjacht

“Vind iets oranjes” “Vind iets blauws”… Dit spel is geschikt voor kinderen van alle leeftijden en stelt de jongsten in staat om de kleuren goed te herkennen.

 1. Een exquise tekening maken

Ook bekend als ‘cadavre exquis’, vraag een kind om het bovenste deel van een tekening te maken (bijvoorbeeld het hoofd), vouw dan het papier en vraag een ander om het voort te zetten (bijvoorbeeld het lichaam). Het is bij het uitvouwen van het papier dat je de gecreëerde tekening ziet en die je ongetwijfeld aan het lachen zal maken.

 1. Een kleine quiz doen

Geef je kind een letter en vraag hem om objecten, namen, beroepen, kleuren, … te vinden die beginnen met die letter. Dit is een leuke activiteit waar kinderen van houden.

 1. Geluiden herkennen met gesloten ogen

Neem objecten die geluid maken of download geluiden en vraag je kind om de objecten te herkennen. Dit zal zijn geheugen en concentratie trainen.

 1. Dansen

Ben je klaar? Zet de muziek hard aan en dans, spring en zing, doe dit met je kinderen zodat jullie allemaal de druk van de dag kunnen loslaten en energie kunnen verbruiken.

 1. Een hut bouwen

Of het nu in de tuin of in de woonkamer is, deze activiteit zal zeker een hit zijn. Neem dekens, kussens om een kleine hoek afgezonderd van de wereld te bouwen waar ze kunnen doen wat ze willen.

 1. Een theekransje organiseren tussen broers en zussen, poppen of knuffels voor enige kinderen

Laat je kinderen een theekransje organiseren door iedereen aan tafel te zetten met mooie kleine kopjes en kleine koekjes. Een uitstekend idee voor de thee!

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

Het Spel So Clover : We Hebben Het Voor U Getest!

Kent u dit bordspel niet? Geen wonder, het is gloednieuw! Uitgebracht in juli, was het het spel voor de zomer bij Happy-oma-opa.be We hebben het zo vaak gespeeld dat we te laat zijn en nu pas het testartikel vrijgeven! Wij willen u graag kennis laten maken met dit spel. So

Lees meer »

Zelfgemaakte Modelleerpasta

Geen gesofisticeerd materiaal nodig voor uw kleinkinderen om bij u thuis volop plezier te beleven. Hierbij en paar gemakkelijke en vooral veilige ideeën voor uw kleine rakkers!   Modelleerpasta: Niet toxisch recept (voorkom echter zorgvuldig het inslikken): Giet in een kom: 1 tas bloem 1 tas water ½ tas zout

Lees meer »