Hoe je kleinkinderen aanmoedigen om te lezen?

Het aanmoedigen van je kleinkinderen om van lezen te houden kan een uitdaging zijn in een tijdperk waarin visuele media zoals gameconsoles, tablets, smartphones en computerschermen hun aandacht opeisen. Toch is lezen cruciaal voor hun ontwikkeling en intellectuele groei. Hier zijn enkele tips om hen te helpen de liefde voor boeken te ontdekken.

 

Dwing je kleinkinderen niet om te lezen

 

Lezen moet een plezier blijven, geen verplichting. Het forceren van je kleinkinderen om boeken te lezen wanneer ze er geen interesse in hebben, kan contraproductief zijn. Probeer in plaats daarvan manieren te vinden om hun interesse te wekken. Praat bijvoorbeeld enthousiast over de boeken die je in je jeugd las. De kans bestaat dat je enthousiasme aanstekelijk werkt. Je kunt ze ook meenemen naar een boekwinkel en hen zelf boeken laten kiezen die ze interessant vinden, wat ons leidt naar het volgende advies:

 

Laat ze lezen wat ze willen!

 

Of het nu gaat om tijdschriften, stripboeken of manga’s, het is belangrijk om hun keuzes te respecteren. Als de inhoud hen boeit, zullen ze hun leesvaardigheid verbeteren zonder dat ze het doorhebben. Als ze steeds hetzelfde boek lezen, laat ze dan. Het is niet erg; ze zullen eruit leren en uiteindelijk elk detail kennen. En als ze kiezen voor boeken die bedoeld zijn voor jongere kinderen, maak daar dan geen probleem van. Het belangrijkste is dat ze lezen.

 

Creëer leesmomenten!

 

Of het nu ’s avonds is of op een woensdagmiddag, stel je kleinkinderen voor om leestijd te hebben! En om hun betrokkenheid te vergroten, ga erbij zitten met een goed boek voor jezelf. Door zulke routines in te stellen, zullen ze lezen gaan associëren met speciale en plezierige momenten van ontdekking.

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

De Verschillende Namen Voor Grootouder En Hun Betekenis!

Mamy, Papy, Oma, Grootmoe of Grootpa …. Vanwaar komen de namen die uw kleinkinderen u geven? Minder dan een halve eeuw geleden waren de roepnamen voor grootouders voor 99% dezelfde: Grootvader en Grootmoeder, Oma of Opa of nog Moemoeke en Vake. Vandaag is veel veranderd, er is veel meer keuze

Lees meer »

12 Vragen Die Alle Grootouders Zichzelf Stellen

Het is waar dat we soms twijfelen bij het stellen van zogenaamde “dwaze” vragen aan de ouders van onze eigen kleinkinderen. Wees gerust, u bent niet de enige grootouder die rondloopt met een vraagteken in zijn/haar hoofd, wachtend op de komende woensdag of het weekend erna. We hebben daarom 12

Lees meer »