Het voorjaar voorbereiden met de kleinkinderen

In deze tijd zijn de moestuinen nogal somber en vochtig, maar laten we goed opletten, want hier en daar komen krokussen, narcissen en druifhyacinten tevoorschijn. De fruitbomen staan in bloei. Dit is juist de perfecte periode om te observeren en veel te doen in de moestuin met de kleinkinderen!

Een moestuinplan maken:

Een plan maken dat zich in de tijd ontwikkelt, is ook anticiperen op wat je gaat doen na een oogst (zaaien of iets anders planten, de aarde rust geven, etc.). Met de kleinkinderen is dit de gelegenheid om de kleurpotloden erbij te pakken en al deze verdelingen te bedenken op basis van wat de familie gedurende het jaar wil eten.

Zorg dragen voor de wilde dieren in de tuin:

Een insectenhotel maken

Als de planten ontwaken en de bloemen beginnen te bloeien, volgen de insecten die zich voeden met nectar, stuifmeel of allerlei soorten planten logischerwijs.

Om ze te helpen, omdat ze het hard nodig hebben, is het maken van een insectenhotel met de kleintjes een geweldige manier om hen zowel over de leefwijze van deze bijzondere dieren te informeren als om een handje te helpen aan de beestjes in de tuin.

Als je al een insectenhotel in je tuin had, controleer dan of het nog in goede staat is en vul eventueel materialen aan die zouden zijn vergaan of door de wind zijn meegenomen.

Vogelhuisjes plaatsen

De insecten hebben hulp nodig, dat staat vast. Maar hoe zit het met de vogels? Ja, dit is het ideale moment om nieuwe vogelhuisjes te plaatsen, waarbij je goed oplet dat ze van goede kwaliteit zijn (zonder lijm, van ruw hout, dat ze echt beschermen tegen de regen, etc.). Dit is een uitstekende manier om over vogels en hun essentiële rol in de moestuin en in de natuur in het algemeen te praten.

Zaaien en planten: Omdat ja, het seizoen net is begonnen, kun je nu al wortelen of rapen zaaien en je kunt ook sommige bessen planten.

Een mooie gelegenheid om samen met je kleinkinderen de aarde te bereiden terwijl je een doel voor ogen hebt dat ook voor hen interessant is. Als je je grond goed hebt voorbereid, is het niet nodig deze om te woelen; de wormen en alle organismen in je levende bodem zullen je dankbaar zijn. We stellen voor om een moestuinbak te maken speciaal voor je kleinkinderen! Misschien is het eenvoudiger als iedereen de zijne heeft!

Onze praktische tips:

Gereedschap controleren en repareren

Zonder gereedschap wordt het lastig om in je moestuin te werken. En zonder gereedschap in goede staat blijft het probleem hetzelfde.

  • Laat de handvatten van het gereedschap zwellen in water nadat je ze goed hebt vastgemaakt
  • Controleer of de kruiwagen nog steeds in goede staat is en pomp indien nodig het wiel op
  • Kijk of de vliesdoeken nog steeds in goede staat zijn;
  • Je kweekbak opknappen of je compostbak opfrissen Al deze dingen bereiden het komende seizoen voor en je kinderen zullen in staat zijn om ze zelf te doen met een beetje hulp.

Na dit alles gedaan te hebben, stappen we volledig het nieuwe seizoen van de moestuin in… Nu rest ons alleen nog te bedenken en te plannen wat we in de zomer kunnen doen!

Bron: Consoglobe

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

Het Spel So Clover : We Hebben Het Voor U Getest!

Kent u dit bordspel niet? Geen wonder, het is gloednieuw! Uitgebracht in juli, was het het spel voor de zomer bij Happy-oma-opa.be We hebben het zo vaak gespeeld dat we te laat zijn en nu pas het testartikel vrijgeven! Wij willen u graag kennis laten maken met dit spel. So

Lees meer »

Zelfgemaakte Modelleerpasta

Geen gesofisticeerd materiaal nodig voor uw kleinkinderen om bij u thuis volop plezier te beleven. Hierbij en paar gemakkelijke en vooral veilige ideeën voor uw kleine rakkers!   Modelleerpasta: Niet toxisch recept (voorkom echter zorgvuldig het inslikken): Giet in een kom: 1 tas bloem 1 tas water ½ tas zout

Lees meer »