Chandeleur: Onze originele pannenkoekenrecepten

Of het nu Crêpes Suzette of chocoladepannenkoeken zijn, ongeacht uw favoriete vulling, u heeft een goed pannenkoekenbeslag nodig om Chandeleur te vieren zoals het hoort! Traditioneel, zonder melk, glutenvrij, hartig of zelfs met boekweit, ontdek onze selectie van pannenkoekenbeslagrecepten en onze tips om deze te laten slagen!

Klassieke pannenkoekenrecepten:

 • 250g bloem
 • 1/2 L melk
 • 3 eieren
 • 60g gesmolten boter
 • 70g kristalsuiker
 • Rum (naar voorkeur)

Voor een beslag zonder klontjes, maak een kuiltje in het midden van de bloem, zout en suiker. Voeg het ei en ¼ van de melk toe. Meng deze ingrediënten zonder de bloem aan te raken. Voeg geleidelijk de bloem toe. Schenk de rest van de melk erbij in een dun straaltje, al roerend.

Voor een vloeibaar en romig beslag, laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Dit geeft het zetmeel in de bloem de tijd om te zwellen en te verzachten.

Voor een dunne en gelijkmatige crêpe, kantel de voorverwarmde pan in alle richtingen om het beslag te verdelen. Zet terug op het vuur. Wanneer het beslag mat wordt, maak de randen los met een spatel, draai om en bak nog 1 minuut.

Voor gemakkelijke bereiding, gebruik een anti-aanbakpan. De boter in het beslag voorkomt dat het moet worden ingevet.

Voor goudbruine pannenkoeken, vet de pan licht in (geklaarde boter, olie of reuzel).

Pannenkoekenbeslag zonder eieren en lactose: Een recept om te proberen als uw kleinkinderen allergisch zijn voor eieren of melk. Dit recept is gebaseerd op kokosmelk en chiazaad ter vervanging van eieren. Dit geeft geurige en zeer zachte pannenkoeken.

 • 400 ml kokosmelk
 • 200 ml water
 • 170 g tarwebloem
 • 10 g chiazaad
 • 50 g kokosolie
 • 30 g blonde of kokossuiker
 • 1 snufje zout
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 15 g geraspte kokos

Maal of mix de chiazaden en week ze in water. Laat een uur weken terwijl je af en toe roert. Verwarm de kokosmelk lichtjes, voeg de gesmolten olie, suiker, vanille, zout en geraspte kokos toe. Voeg dan de chiazaden met hun water en de bloem toe, en mix alles (1 minuut in de blender is perfect). Begin na 15 minuten met het bakken van je pannenkoeken in een goed verhitte pan ingevet met wat kokosolie.

Vegan glutenvrij pannenkoekenbeslag: Dit is het perfecte recept om op uw koelkast te pinnen als uw kleinkinderen gluten slecht verteren. Deze pannenkoeken zijn foolproof en ideaal voor een ontbijt of snack die zowel lekker als licht is.

 • 200 g rijstmeel of boekweitmeel
 • 200 g maïszetmeel
 • 2 theelepels suiker
 • 2 eetlepels olijf- of pindaolie
 • 20 cl amandelroom (of rijstroom)
 • 15 cl sojamelk
 • 25 cl water
 • Een paar snufjes zout

Meng in een kom het rijstmeel met het maïszetmeel, zout en suiker. Klop met een garde. Maak een kuiltje en giet er de olie en amandelroom in, klop met de garde terwijl je geleidelijk de sojamelk toevoegt. Voeg daarna water toe en klop om alle klontjes te verwijderen. Laat het beslag 1 uur rusten. Verhit een ingevette crêpepan op hoog vuur. Giet een pollepel beslag in de pan. Draai de pan in cirkelvormige bewegingen zodat het beslag goed de oppervlakte bedekt. Bak ongeveer 2 tot 3 minuten aan elke kant. Zoet of parfumeer naar wens!

Boekweitpannenkoekenbeslag: Als het op huisgemaakte pannenkoeken aankomt, zijn er twee teams: zoete pannenkoeken en hartige galettes. Deze laatste zijn gemaakt met boekweitmeel (ook wel zwarte tarwe genoemd) en zijn glutenvrij. Ontdek ons recept voor boekweitpannenkoekenbeslag!

 • 250 g boekweitmeel (of zwarte tarwe)
 • 1 theelepel grof zeezout
 • 1/2 l water
 • 1 ei
 • 2 eetlepels gesmolten reuzel

Maak een kuiltje in de boekweitmeel in een kom. Breek het ei in het midden, voeg het zout toe en verdun geleidelijk met water tot een vloeibaar beslag. Klop vervolgens het beslag met een mixer of handgarde tot het glad is. Laat minstens 2 uur rusten. Klop het beslag nogmaals vlak voor gebruik en voeg wat gesmolten reuzel toe om het makkelijker uit te kunnen spreiden. In een hete, goed ingevette pan, spreid het beslag uit in een cirkelvormige beweging. Maak de randen van de pannenkoek los met een mes zodra ze kleur krijgen en keer om om de kooktijd te voltooien.

Hartig pannenkoekenbeslag: Een heerlijk snel en eenvoudig te bereiden pannenkoekenbeslag dat dient als basis voor al uw hartige pannenkoekenrecepten! U kunt ze verrijken met ham, kaas, champignons en eieren voor een complete maaltijd.

 • 250 g bloem
 • 50 cl melk
 • 3 eieren
 • 50 g gesmolten boter
 • 1 theelepel fijn zout
 •  

Doe de bloem en het zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren in een kom en klop ze krachtig met een derde van de melk. Giet het eiermengsel geleidelijk bij de bloem, roerend om ze te incorporeren. Meng met een spatel, breng geleidelijk de bloem van de randen naar het midden. Voeg geleidelijk de resterende melk toe, roerend tot het beslag glad en klontvrij is. Voeg de gesmolten boter toe en klop krachtig. Laat 2 uur rusten op kamertemperatuur. Bak ze op hoog vuur in een beboterde pan 1 minuut aan elke kant.

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

Het Spel So Clover : We Hebben Het Voor U Getest!

Kent u dit bordspel niet? Geen wonder, het is gloednieuw! Uitgebracht in juli, was het het spel voor de zomer bij Happy-oma-opa.be We hebben het zo vaak gespeeld dat we te laat zijn en nu pas het testartikel vrijgeven! Wij willen u graag kennis laten maken met dit spel. So

Lees meer »

Zelfgemaakte Modelleerpasta

Geen gesofisticeerd materiaal nodig voor uw kleinkinderen om bij u thuis volop plezier te beleven. Hierbij en paar gemakkelijke en vooral veilige ideeën voor uw kleine rakkers!   Modelleerpasta: Niet toxisch recept (voorkom echter zorgvuldig het inslikken): Giet in een kom: 1 tas bloem 1 tas water ½ tas zout

Lees meer »