EHBO-tips voor je kleinkinderen

Als er zaken fout lopen, is het eerste wat men hoopt goed en snel te kunnen reageren, op de juiste manier . Elk kind steekt ‘ns vreemd voorwerp in de mond, geen enkel grootouder kan vermijden dat een kleinkind door een insect gebeten wordt en we zijn allen groot geworden met een kleine wonde hier en daar . Maar, weet u wat doen in dergelijke situatie ?

Definiëren of de wonde ernstig is:

Als uw kleinkind nog vlot kan praten, recht kan blijven staan zonder hoofdpijn, zonder flauw te vallen, als hij/zij geen bloed verlies (of heel weinig), dan kan men besluiten dat de wonde niet heel ernstig is.

Opgepast, dit is geen reden om ze niet te verzorgen!

Echter, als uw kleinkind hevig bloedt, niet recht kan blijven staan, niet coherent kan spreken (dwz. niet in staat is om correct een zin af te maken of wartaal spreekt), als hij/zij heel bleek is, dan is het aangewezen om naar spoedgevallen te gaan of de huisarts te contacteren.

Handelingen en zorg die u zelf thuis kan doen ·

  • Indien er iets vastzit in de keel en uw kleinkind nog kan spreken: vraag hem/haar om stevig te hoesten en dit zo lang mogelijk, tot de keel vrijkomt. Als hij/zij niet kan spreken, dan moet u hem/haar op de rug kloppen met de handpalm, een beetje boven het midden van de rug.
  • Een tekenbeet: gebruik een tekenpincet (gekocht bij de apotheker) en hou het uiteinde van de pincet zo dicht mogelijk bij de huid. Kort en snel de teek uit de huid trekken. probeer het dan met uw nagels, bij voorkeur met een zakdoekje erover. Eenmaal de teek verwijderd, ontsmet zorgvuldig de plek waar ze vastzat. Eenmaal de teek verwijderd, ontsmet zorgvuldig de plek waar ze vastzat. Voor alle zekerheid, noteert de datum van de beet. Indien er later nog zorgen nodig zijn, is dit handig voor de arts.
  • Bij bloedverlies: plaats indien mogelijk een zuiver en schoon doek of uw hand op de plek waar het bloedt. De gewonde moet ook goed zitten of liggen, in functie van de plek waar hij/zij bloedt.
  • Na wonde met een mes: een scherp voorwerp en weinig bloedverlies, dat noemt men een snee. Wat moet u doen? Eerst en vooral verwijdert u het object dat uw kleinkind heeft gekwetst, u let er goed op dat u zichzelf hierbij niet kwetst. Was de wonde met water indien mogelijk en droog zorgvuldig de rand van de wonden met kleine dopjes, dit om de wonde niet groter te maken. (het is niet nodig de wonde zelf te drogen, u zou uw kleinkind er alleen maar pijn mee kunnen doen). Plaats een propere doek op de snijwonde. Indien u er geen bij de hand heeft en indien de snee niet te groot is, mag u gerust alles zo laten in afwachting van hulp. ·
  • Als uw kleinkind gebeten is door een kwal: spoel de beet vooral niet met zoet water, dit zou alles alleen maar verergeren. Maar u kan de beet overvloedig spoelen met zeewater. Wrijf voorzichtig met nat zand (met een doek, vermijd de blote hand) om de filamenten te verwijderen. Begeef u naar de hulppost, de hulpverleners zullen u een kompres met azijn geven, heel doeltreffend om zachtjes de filamenten te verwijderen. Indien u dit bij de hand heeft, kan u een verband gebruiken als een soort wasstrookje om de brandende resterende filamenten te verwijderen. Wat u nu met het blote oog nog kan zien, zijn de resten van de tentakels, u kan ook een epileerpincet gebruiken, maar let erop de filamenten niet te breken. IJs kan ook jeuk en prikkels verminderen. De warmte zal het gif van de kwal oplossen. U kan (maar toch met voldoende afstand) de beet dicht bij en warmtebron houden (sigaret, aansteker,…).
  • ·Als uw kleinkind verbrand is: hem/haar onmiddellijk van bij de warmtebron verwijderen. Daarna doet men wat men “cooling” noemt. U moet water, niet te warm of te koud, gedurende 20 minuten laten lopen op de wonde, let er wel goed op dat de kraan niet te dicht bij de brandwonde komt. U kan de 3 x 20 regel onthouden: de kraan op 20 cm van de brandwonde, het water op 20 graden gedurende 20 minuten. En 20 minuten, dat is best lang! Om de tijd te laten voorbijvliegen kan u samen met uw kleinkind 5 bekende liedjes zingen!
  • Bij een insectenbeet:

Bijenbeet: de angel zo snel mogelijk verwijderen. U kan dit met de nagels doen. Nooit de angel tussen duim en wijsvinger nemen, u riskeert het venijnzakje te scheuren en de zaken te verergeren. Als iemand gestoken is in de mond of de keel, dan wordt aangeraden hem/haar ijs te laten eten of een koude drank te drinken om de zwelling tegen te gaan en zo snel mogelijk naar spoedgevallen te gaan.

Wespenbeet: als uw kleinkind door een wesp gestoken is, kan u niet veel doen. IJs op de wonde brengen kan voor verzachting zorgen. Wel goed in het oog houden of er geen allergische reacties zijn. Indien het geval, ga dan zo snel mogelijk aar het ziekenhuis of de huisdokter. Indien niet, dan kan een kusje van Oma of mama wonderen doen. Spinnen: geen enkele beet van onze inheemse spinnen is toxisch. In de hele wereld zijn er een tiental spinnen die we als gevaarlijk kunnen beschouwen, maar deze komen bij ons niet voor. Anders kan een kus van mama wonderen doen.

Spinnen: geen enkele beet van onze inheemse spinnen is toxisch. In de hele wereld zijn er een tiental spinnen die we als gevaarlijk kunnen beschouwen, maar deze komen bij ons niet voor. Een aantal soorten spinnen kunnen wel bijten en dat is enkel maar vervelend. De waterspin heeft een slechte reputatie. Wat als uw kleinkind door een waterspin is gebeten? Hier ook, valt er niet veel te doen. Stel uw kleinkind op haar/zijn gemak. Leg duidelijk uit dat bepaalde spinnen enkel bijten wanneer ze zich bedreigd voelen en dat er geen enkele reden is om bang te zijn van deze achtpotige diertjes.

Mieren: mieren zijn bijna nooit agressief. Maar als ze zich bedreigd voelen kunnen ze toch bijten met hun scherpe kaken en zo een druppel mierenzuur in de wonde spuiten. Dit kan een branderig gevoel en een rode plek veroorzaken. De plaats van de beet kan heel onaangenaam aanvoelen, men kan een brandend gevoel krijgen of zelfs een zwelling. U moet er vooral op letten dat uw kleinkind de beet niet begint te krabben. De zwelling verwijdert vanzelf als men er niet aankomt.

Het allerbelangrijkste: een heel jong kind kunnen reanimeren:

Leg het kindje op de rug en kantel het hoofdje licht naar achter. Bij een baby blokkeert deze handeling de luchtwegen, maar vanaf de leeftijd van 1 jaar kan u dit gerust doen.

Blaas 5 keer lucht in. Bij een jong kind mag u dit doen via mond-aan-mond beademing terwijl u de neus dichtknijpt.

Wacht 10 seconden om te zien of de baby reageert door te hoesten, huilen of te bewegen…. Geen reactie? Start onmiddellijk met de reanimatie.

Bij de allerkleinsten mag u ook het borstje een 30-tal keren indrukken, maar gebruik hiervoor uw handpalm en een gestrekte arm. Doe dit ook aan een ritme van 100 compressies per minuut.

30 compressies doen, daarna 2 keer beademen. Dit blijven alterneren tot het kind reageert of de hulpdiensten toekomen.

Twijfel, vragen? Eerste reflex: bel 112

Indien u dringend (medische hulp) nodig hebt, bel dan 100 of 112. Deze nummers verbinden u met de centrales waar alle brandweer– of MUG-oproepen (Mobiele Urgentie Groep) toekomen. 100 is het oude nummer in België, 112 het Europese nummer. U kan dus in heel Europe 112 gebruiken.

Andere te kennen nummers voor dringende hulp:

  • Antigifcentrum: 070 245 245
  • Politie: 101
  • Rode Kruis: 105

De reddende gebaren leren samen met beroepsmensen? Schrijf u in voor een opleiding om uw Europees Brevet Eerste Hulp (EBEH) te behalen.

Ter info, weet dat er ook “mini”-opleidingen bestaan van slecht een paar uren. Zo zal bijvoorbeeld de initiatie tot pediatrische reanimatie slechts 3 uur van uw tijd innemen. Denk eraan!

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

Think Pink

‘Wie Zorgt Voor Jouw Borsten?’: De Nieuwe Sensibiliseringscampagne Voor De Mammotest Momenteel gaat minder dan 10 % van alle vrouwen in Brussel en Wallonië in op de uitnodiging van de overheid voor een gratis screeningsmammografie. Dat cijfer ligt ver onder de Europese aanbevelingen. Daarom lanceren wij de campagne ‘Wie zorgt

Lees meer »