Waarom geven mensen lelietjes-van-dalen op 1 mei?

Een traditie die teruggaat tot de Middeleeuwen

Op 1 mei is het gebruikelijk om een mooi takje lelietjes-van-dalen te geven. Deze traditie gaat terug tot de Middeleeuwen, toen deze bloem, die oorspronkelijk uit Japan komt, in Europa arriveerde.

In 1560, tijdens een reis naar de Drôme, ontving koning Karel IX een boeket van deze klokvormige bloemen, ook wel “Valleilelies” genoemd. Hij stond versteld van hun schoonheid. Hij nam het idee over en besloot op 1 mei 1561 dat de hofdames voortaan elk jaar op die datum lelietjes-van-dalen zouden ontvangen als geluksbrenger.

 

Het lelietje-van-dalen, geassocieerd met een beroemd chansonnier

Op de eerste Internationale Dag van de Arbeiders in 1889 droegen de arbeiders niet de geurige maar giftige witte bloem op hun jas. Nee, ze droegen rode rozenbottels. Maar in 1895 bracht de zanger uit Toulon, Félix Mayol, de roos weer in de mode toen hij het podium betrad voor een show in Parijs. Hij is nooit meer weggegaan!

In 1900 organiseerden Franse couturiers een feest waarbij klanten en werknemers een takje lelietjes-van-dalen kregen voor geluk. Het jaar daarop versierden de handjes van de modehuizen klanten met bloemen.

Lelietjes van dalen, een bloem gepromoot door Vichy

Toen maarschalk Pétain 1 mei officieel uitriep tot “Dag van de Arbeid en het Sociale Concord”, besloot hij de rode rozenbottel te vervangen door het lelietje-van-dalen. In zijn ogen werd de rode rozenbottel te veel geassocieerd met links en het communisme. Net als Moederdag, die ook werd gecreëerd onder het Vichy-regime, werd de traditie voortgezet na de bevrijding.

Bron: www.momes.net

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

Het Spel So Clover : We Hebben Het Voor U Getest!

Kent u dit bordspel niet? Geen wonder, het is gloednieuw! Uitgebracht in juli, was het het spel voor de zomer bij Happy-oma-opa.be We hebben het zo vaak gespeeld dat we te laat zijn en nu pas het testartikel vrijgeven! Wij willen u graag kennis laten maken met dit spel. So

Lees meer »

Zelfgemaakte Modelleerpasta

Geen gesofisticeerd materiaal nodig voor uw kleinkinderen om bij u thuis volop plezier te beleven. Hierbij en paar gemakkelijke en vooral veilige ideeën voor uw kleine rakkers!   Modelleerpasta: Niet toxisch recept (voorkom echter zorgvuldig het inslikken): Giet in een kom: 1 tas bloem 1 tas water ½ tas zout

Lees meer »