Sinterklaas is de beschermheilige van alle kinderen, hij wordt elk jaar op 6 december gevierd en bezoekt de kleintjes in de nacht van 5 op 6 december om lekkernijen achter te laten als ze braaf zijn geweest. In de keuken, tijdens deze periode, wijden we ons aan het maken van koekjes, marsepein en peperkoek om te genieten met een goede huisgemaakte warme chocolademelk. En wat zou Sinterklaas zijn zonder speculaas? Hier zijn onze grootmoederrecepten die de smaakpapillen van uw kleinkinderen zullen plezieren!
De Speculaas:
- 250 g bloem
- 100 g zachte halfzoute boter
- 1 ei
- 1 tl kaneel
- 125 g bruine suiker of basterdsuiker
- 25 g geschaafde amandelen
- 1 tl vierkruidenpoeder
- 1 tablet bakkersgist (gedehydrateerd of chemisch)
Aan de slag…
- Meng de bloem, basterdsuiker, kaneel, de vierkruiden en de bakkersgist.
- Smelt de boter en voeg deze toe aan het mengsel. Voeg het ei toe en meng.
- Het deeg moet compact worden, aarzel niet om het met de hand te bewerken.
- Laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
- Rol het deeg grof met de hand uit tot ongeveer een cm dik en snijd je speculaas uit. Plaats ze op een bakplaat en voeg de geschaafde amandelen toe.
- Bak op 180°C, 10 tot 15 minuten.
De Marsepein:
- 400 g amandelpoeder
- 400 g poedersuiker
- 8 cl water
- 2 druppels amandelextract (voor patisserie)
Aan de slag…
- Meng het amandelpoeder met de suiker.
- Voeg water en amandelextract toe.
- Kneed alles tot een compacte massa.
- Laat enkele uren rusten.
- Je kunt er balletjes van maken en ze door cacaopoeder rollen of zo opeten!
Zelfgemaakte Peperkoek:
- 160 g bloem
- 160 g honing (ik houd van bloemenhoning)
- 60 g boter
- 1 tot 2 theelepels koekkruiden (voor mij is dat 1,5)
- 7 g baksoda
- 70 g melk (in grammen!)
- 60 g bruine suiker
Aan de slag…
- Verwarm je oven voor op 155°C.
- Laat je boter smelten en afkoelen. Verwarm ondertussen de honing op heel laag vuur, zodra het vloeibaar is, haal het van het vuur.
- Zeef: bloem + koekkruiden + baksoda.
- Meng in een kom: de honing + de melk. Voeg daarna de boter toe. En dan, de gezeefde poeders. Goed mengen. Eindig met het toevoegen van de bruine suiker.
- Vet en bebloem je peperkoekvorm. Giet het beslag erin.
- Bak 1 uur in de oven, met hetelucht. Vanaf 45 minuten kun je eventueel je peperkoek bedekken met aluminiumfolie als je bang bent dat hij te bruin wordt (ik heb het nooit bedekt). Maar pas op: als je de deur van je oven te vroeg opent, kan je peperkoek inzakken en hol worden in het midden. Deze handeling moet dus zo laat mogelijk in de baktijd plaatsvinden en vooral, wees snel!!
- Als je peperkoek klaar is, haal hem uit de oven, laat hem afkoelen in de vorm, op een rooster.
- Bewaar je peperkoek op een niet te warme plek, voor meerdere dagen, verpakt in bijvoorbeeld bakpapier.