Gezonde snack: 5 ideeën voor zelfgemaakte tussendoortjes

Wanneer het tijd is voor een snack, hebben we de neiging om onze kleinkinderen koekjes uit de winkel te geven. Maar deze industriële koekjes zijn vaak te vet en te zoet. Het is dus beter om zelfgemaakte lekkernijen te verkiezen, vrij van additieven zoals kleurstoffen en conserveermiddelen. Om je te inspireren, hebben we 5 ideeën voor tussendoortjes geselecteerd om samen met je kleinkinderen te maken.

Zelfgemaakte mueslirepen

INGREDIËNTEN:

  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 100 g boter
  • 70 g dadels
  • 170 g havermoutvlokken
  • 85 g gepofte rijst
  • 20 g pompoenpitten
  • 70 g rozijnen
  • 50 g amandelen
  • 20 g zonnebloempitten
  • 20 g sesamzaad
  • 170 g honing 

VOORBEREIDING:

  • Meng eerst havermoutvlokken, gepofte rijst en de rest van de droge ingrediënten in een kom.
  • Snijd vervolgens de dadels in kleine stukjes en voeg ze toe aan het mengsel.
  • Meng in een pan de boter, suiker en honing en verwarm op laag vuur tot een glad mengsel.
  • Giet het mengsel in de kom en meng goed.
  • Verdeel het mengsel over een bakplaat (vooraf bekleed met bakpapier). Strijk het glad met een vork.
  • Bak in de oven (op 180°C) gedurende 10-15 minuten. Snijd de repen voorzichtig terwijl ze nog warm zijn.
  • Laat ten slotte 8 uur rusten (indien mogelijk gekoeld: op het raam als het koel is of in de koelkast…)

Bron: www.leblogdartlex.com

Gezonde koekjes

INGREDIËNTEN:

  • 1/2 eetlepel honing
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 2 grote eieren
  • 3/4 theelepel vanille-extract
  • 1/2 kopje appelmoes
  • 1/2 kopje havermout
  • 1/4 kopje tarwekiemen
  • 3/4 kopje gedroogde cranberries
  • 1/4 kopje gedroogde abrikozen
  • 3/4 theelepel kaneel
  • 1/8 theelepel kruidnagel
  • 1/8 theelepel gember
  • 1/8 theelepel nootmuskaat
  • 1/4 theelepel zout
  • 36 chocoladechips

VOORBEREIDING:

 

  • Bekleed een grote bakplaat met bakpapier; zet opzij.
  • Meng in een grote kom de honing en gesmolten kokosolie en klop goed.
  • Voeg de eieren een voor een toe, goed kloppen na elke toevoeging.
  • Voeg vanille en appelmoes toe.
  • Voeg tegelijkertijd havermout, tarwekiemen, gedroogde cranberries, abrikozen, kaneel, kruidnagel, gember, nootmuskaat en zout toe.
  • Meng voorzichtig de droge ingrediënten door de natte ingrediënten tot alles gelijkmatig is gemengd. Dek de kom af en koel 1 uur en 30 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schep 3 eetlepels van het mengsel in je handpalm en rol het tot een grote bal.
  • Druk de koekjes op de bakplaat en druk met je handpalm het koekje plat tot 1/4 inch (de koekjes zullen tijdens het bakken niet uitzetten); herhaal met al het koekjesdeeg.
  • Bak gedurende 18 minuten. Druk bij het uit de oven halen 3 chocoladechips bovenop elk koekje. Laat de koekjes volledig afkoelen op de bakplaat voordat je ze serveert.

Bron: bakerbynature.com

Rijstwafels

INGREDIËNTEN:

  • 150 g volkoren rijstwafels

  • 2 eetlepels kokosolie

  • 1 eetlepel kokosmelk

  • 5 eetlepels agavesiroop

  • 3 eetlepels honing

  • Geraspte kokosnoot Cranberries 

VOORBEREIDING:

  • Meng de olie, melk, honing en agavesiroop in een pan. Verwarm op laag vuur tot een siroop ontstaat.
  • Haal van het vuur en meng met de andere ingrediënten.
  • Vorm de wafels met behulp van vormpjes.
  • Leg ze op een bakplaat en bak ze 15 minuten op 180°C.

Bron: www.bonjourdarling.com

Jamkoekjes

INGREDIËNTEN:

  • 250 g bloem
  • 60 g amandelmeel
  • 140 g boter, in blokjes
  • 140 g poedersuiker
  • 65 g eieren

VOORBEREIDING:

  • Doe bloem, amandelmeel, boter en poedersuiker in een grote kom. Meng met je vingers tot een kruimelig deeg. Voeg dan het ei toe en kneed het deeg op een werkblad tot een samenhangend deeg. Vorm een bal en druk plat. Dek af met folie en laat 30 minuten koelen.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad of tussen twee vellen bakpapier tot een dikte van 2 mm. Snijd rondjes met een koekjesvorm (vorm dan opnieuw een bal en rol opnieuw uit met de restjes deeg). Snijd uit de helft van de deegrondjes een kleinere cirkel om een venster te maken.
  • Leg de rondjes op 2 bakplaten en bak ze 10-12 minuten, tot de koekjes licht goudbruin zijn. Laat afkoelen.
  • Draai de volledige koekjes om en leg een lepel jam op de platte kant, leg de koekjes met een gat erbovenop. Bestrooi met poedersuiker.

Je kunt variëren met verschillende soorten jam. Deze koekjes blijven goed in een luchtdichte container op een koele plaats.

Bron: www.lapopottedemanue.com

Jambootjes

Voordat je begint, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen:

  • Neem de tijd om de vruchten en suiker te laten marineren voordat je ze kookt. Dit lijkt misschien overbodig, maar geloof me, het maakt een verschil!
  • Kook het niet te lang: we hebben de neiging om te stoppen met koken wanneer de jam gelatineus en gaar lijkt, maar eigenlijk moet je stoppen voordat het gaar lijkt. Om de gaarheid te testen, giet je een beetje jam op een bord en wacht je een minuut. Als de consistentie een beetje gelatineus is, is het klaar!
  • Om voor dit recept een geleiachtige uitstraling te krijgen, mix je de jam nadat het gekookt is en voeg je een geweekte en uitgelekte gelatineblaadje toe.

INGREDIËNTEN:

Voor de bootjes:

50 g bloem 50 g suiker 2 eieren Voor de jam:

500 g pruimen 500 g suiker voor een lichtzuur recept, kun je 250 g suiker gebruiken

VOORBEREIDING:

  • Bereid de jam voor: Spoel de pruimen af, snijd ze in vieren en verwijder de pit. Doe ze in een pan met suiker en citroen, roer en laat minstens een uur rusten, tot de suiker is gesmolten. Kook op hoog vuur gedurende 15 minuten, daarna nog 15 minuten op middelhoog vuur. Schuim indien nodig af en giet in gesteriliseerde potten (als je het wilt bewaren).
  • Bereid de bootjes voor: Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Zet opzij. Klop de eidooiers en suiker tot het mengsel wit wordt, voeg dan de bloem toe. Meng. Vouw voorzichtig het eiwit door het beslag van beneden naar boven om ze niet te laten bezinken.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet je vormen in: als je geen siliconen vormen gebruikt, raad ik je aan om je vormen in te vetten, ze te bedekken met bakpapier (om ervoor te zorgen dat het papier goed blijft plakken, moet het vooraf worden ingevet) en dan opnieuw in te vetten. Op deze manier weet je zeker dat het biscuit niet aan je vormen blijft plakken! Vul elke bootvorm met deeg tot 3/4 van de vorm, want het deeg zal tijdens het bakken een beetje rijzen, en bak dan 10 tot 15 minuten, tot het biscuit lichtbruin is.
  • Zodra de bootjes uit de oven komen, maak je een kuiltje in het midden van elk koekje met behulp van een vorksteel en probeer je zo gelijkmatig mogelijk te zijn.
  • Giet de jam in de kuiltjes.

Bron: www.royalchill.com

Deel deze inhoud:

Lees ook in categorie :

Het Spel So Clover : We Hebben Het Voor U Getest!

Kent u dit bordspel niet? Geen wonder, het is gloednieuw! Uitgebracht in juli, was het het spel voor de zomer bij Happy-oma-opa.be We hebben het zo vaak gespeeld dat we te laat zijn en nu pas het testartikel vrijgeven! Wij willen u graag kennis laten maken met dit spel. So

Lees meer »

Zelfgemaakte Modelleerpasta

Geen gesofisticeerd materiaal nodig voor uw kleinkinderen om bij u thuis volop plezier te beleven. Hierbij en paar gemakkelijke en vooral veilige ideeën voor uw kleine rakkers!   Modelleerpasta: Niet toxisch recept (voorkom echter zorgvuldig het inslikken): Giet in een kom: 1 tas bloem 1 tas water ½ tas zout

Lees meer »