De oorsprong van Pasen en zijn symbolen

Deze religieuze feestdag wordt omgeven door vele tradities, zoals het verzamelen van chocolade-eieren in de tuinen. Maar weet u waar deze gebruiken vandaan komen?

Zeg oma, wat vieren we met Pasen?

Pasen is een religieuze feestdag die de opstanding van Jezus herdenkt voor de christelijke religie. Gedurende de drie dagen voor deze datum houden de klokken op met luiden, als teken van meditatie en rouw aan de vooravond van de kruisiging van Christus. Het is een feestdag die, afhankelijk van het jaar, tussen 22 maart en 25 april wordt gevierd.

Waarom eet men met Pasen chocolade-eieren?

Het ei is het teken van het wonder van het leven, van zuiverheid en voedingsbalans, het wordt op paasnacht geofferd, zowel om de opstanding te vieren als om de 40 dagen van ontbering opgelegd door de vastentijd te doorbreken. De gewoonte om paaslekkernijen te geven, begon met eenvoudige, verse kippeneieren. Chocolade-exemplaren verschenen in de 18e eeuw, toen chocolade in een lege schaal werd gegoten. De vervaardiging ervan werd vereenvoudigd door de ontwikkeling, in de 19e eeuw, van ijzeren mallen met verschillende vormen.

Wist je dat ?

Belgen eten jaarlijks 340 miljoen chocolade-eieren! Een paasei weegt 1,2 gram, wat betekent dat Belgen jaarlijks 408.000.000 kg chocolade eten! Hoeveel chocolade-eieren bent u van plan dit jaar te eten?

Waarom is paasmaandag een officiële feestdag?

Tegenwoordig komt religie heel weinig tussen in ons dagelijkse leven. Maar voorheen was het andersom, het dagelijkse leven was georganiseerd rond religie. Paasmaandag werd gebruikt om te rusten na de feesten of het zondagsfeest. In België zijn zes feestdagen gekoppeld aan religie. Dit is het geval voor Paasmaandag, Pinkstermaandag, Hemelvaart (15 augustus), Allerheiligen en  Kerstdag.

Nu u alles weet over pasen, kun u proberen om 5 x 1 kg chocolade-eieren te winnen voor Pasen:

Partager ce contenu :

À lire aussi dans la catégorie :

Quel site Internet pour les Seniors ?

Les seniors belges sont de plus en plus connectés à Internet et à la technologie. Avec l’accès à des informations et des services en ligne, ils peuvent rester actifs et productifs tout en restant à la maison. Pour les aider à trouver des informations fiables et pratiques, de nombreux sites

Lire la suite »

Les dates ou on célébre la famille !

En Belgique, il y a plusieurs jours célébrés pour honorer les membres de la famille. La fête des grands-mères est généralement célébrée le deuxième dimanche de mars. La fête des pères est célébrée le troisième dimanche de juin. La fête des mères est célébrée le deuxième dimanche de mai. La

Lire la suite »

Définition Grands-Parents

Définition Grands-parents ? Littéralement, les grands-parents sont les parents du père ou de la mère d’un enfant… réellement c’est la pièce essentielle de la famille, enfin, c’est ce que nous pensons chez HappyGrandsParents.be !  On ne peut pas se rendre compte ce que c’est que d’être grands-parents tant qu’on ne

Lire la suite »