Crêpe

Zeg oma, wat is Maria-Lichtmis ?

Elk jaar vieren we op 2 februari Maria-Lichtmis, kortweg Lichtmis, en eten we pannenkoeken. Maar waarom? Om die vraag te beantwoorden, nemen we een duik in het verleden. Waar komt deze traditie precies vandaan, en wat hebben die pannenkoeken ermee te maken?

De oorsprong van Maria-Lichtmis

Dit feest valt 40 dagen na Kerstmis, op 2 februari. In het Frans spreken we van ‘Fête de la Chandeleur’, dat zijn oorsprong vindt in het woord ‘chandelle’ (kaars). Zoals vaak in onze geschiedenis liggen de Romeinen aan de basis ervan. 

In het oude Rome vierde men in die periode immers de god Pan. De Romeinen liepen dan de hele nacht met fakkels door de stad. Zoals vaak ook gebeurde, eigende een Romeinse paus zich het gebruik toe. In 472 hield de toenmalige paus een religieus feest waarbij een episode uit de Bijbel (De presentatie van Jezus in de tempel) werd gevierd. Hij organiseerde toen een kaarsenprocessie vóór de mis. Daarom spreken we dus van Lichtmis. Iedere gelovige moest een kaars mee naar huis nemen zonder ze te doven. Die kaars moest dan geluk brengen en voor een goed jaar zorgen.

Waarom eten we dan pannenkoeken?

Sinds de Romeinen deden nieuwe tradities hun intrede. Zoals die van de pannenkoeken. Volgens deze (Bretoense) mythe zal de oogst van het jaar heel slecht zijn als er met Lichtmis geen pannenkoeken worden gebakken. 
Een andere, minder bekende traditie is die van het gouden muntstuk. De boeren hadden de gewoonte om met de ene hand de eerste pannenkoek op te gooien en in de andere hand een gouden muntstuk te houden. Dat stopte men vervolgens in de pannenkoek die men in een slaapkamer bovenop een kast legde. Het jaar daarop ging men het muntstuk (en wat er van de pannenkoek overbleef) halen en schonk men het aan de eerste persoon die men tegenkwam.

Ook al zijn we deze gewoonten intussen vergeten, de belangrijkste bestaat nog altijd: smullen van heerlijke pannenkoeken. Dus wensen we je met Lichtmis nog veel plezier met je kleinkinderen!

A faire

10 chouettes activités à réaliser en janvier

Décembre est toujours un mois agité. Alors, après les fêtes de fin d’année, le mois de janvier marque une transition vers une période plus calme. Mais quelles sont les activités que vous pourriez faire seul, en couple ou avec vos petits-enfants pour pleinement en profiter ? Voici quelques idées !

Lire »
Non classé

Faire de la peinture au coton-tige (Pointillisme)

Le pointillisme est une technique de peinture qui consiste à mettre côte à côte des petites touches de couleur. Les couleurs ne se mélangent pas sur la toile. Le mélange se fait avec l’œil et les couleurs captent la lumière. Voici notre technique pour rendre un après-midi pluvieux magique !

Lire »
Santé

Comment bien digérer les repas de fêtes !

On y est, la ligne droite des repas de fête est juste devant nous ! Noël, Nouvel an et plus si affinité ! Clairement pas une période idéale pour le corps. Et elle l’est encore moins pour votre système digestif! Qui n’a pas déjà eu ces lendemains difficiles qui gâchent le plaisir de la veille !

Lire »
Vie de Grands-Parents

Créer et conserver les souvenirs des petits-enfants

Quoi de mieux que de regarder des albums souvenirs, des vidéos ou des dessins faits par les petits-enfants pour se remémorer les bons moments? Il existe plusieurs moyens pour les grands-parents de se créer des souvenirs, mais qui permettra également aux petits-enfants d’avoir une trace de leurs grands-parents.

Lire »
Happy Grands parents_WebBE_FR

Vous souhaitez être tenu au courant ?